El bombası fünyesi ve maşasının Rus yapımı olması kafalarda soru işaretlerine neden oldu.
Kamil ELİBOL/ANKARA
Suruç katliamını gerçekleştiren kişinin Adıyaman nüfusuna kayıtlı 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğunun DNA testi sonucunda kesinleştiıği öğrenilirken, tanınmayacak halde bulunan bir kadın cesedinin üzerinde DNA incelemesi ise sürüyor.
Canlı bombanın eylem öncesi cesaret verici ilaç alıp kendini patlattığı da sanılıyor. El bombası fünyesi ve maşasının Rus yapımı olması soru işaretlerine yol açtı.
BAĞDAT MODELİ
Üst düzey bir terör uzmanı, Türkiye’de PKK, El-Kaide ve DHKP-C’li hiçbir intihar eylemcisinin bu kadar can alan bir olaya sebep olmadığını belirterek, “Eylem tarzı ve modeli Irak’taki saldırılar ile birebir örtüşüyor. Bağdat modeli. Canlı bomba adanmış bir örgüt mensubu” değerlendirmesi yaptı.
Kriminal Polis Laboratuvarı’nda yapılan incelemede intihar eyleminde kullanılan patlayıcının TNT olduğu netlik kazandı. TNT miktarının 4 ila 5 kilo olduğu tahmin ediliyor.
Parça tesirli TNT’ye bağlanan iki adet Rus yapımı F1 el bombası maşasının ise “başlatıcı” olarak kullanıldığı belirlendi. Morga kaldırılan biri kadın, biri erkek iki cesedin yakın patlama sonucu kimlik tanınmaya elverişli olmayacak biçimde olduğu ifade edildi. Ağır hasarlı olarak tarif edilen iki cesede ilişkin parmak izi araştırmasından bir sonuç alınamadı.
ASKERİ PATLAYICI
Askeri amaçlı imal edilen TNT’nin bugüne kadar özellikle PKK’nın gerçekleştirdiği çok sayıda terörist saldırıda kullanıldığı anlaşıldı. PKK’nın RDX (C-3, C-4, A-4 gibi fabrikasyon plastik patlayıcılar) ile TNT’yi Irak’tan çaldığı biliniyor. Bomba düzeneğindeki Rus tipi el bombası fünyesini PKK’nın bugüne kadar sıkça kullandığı ifade edildi.
ZİNCİRLEME PATLAMA
Canlı bombanın, TNT’nin “garantili” patlaması için el bombasının ateşleyici fünyesini kullandığı saptandı. Fünyenin bomba içine konulduğu tespit edildi. Kanlı eylemde iki ayrı patlatma düzeneği kullanıldığı ortaya çıktı. İntihar eyleminde ilk patlamanın şiddeti ile infilak eden ilk fünyenin hassas olan ikinci fünyeyi harekete geçirdiği anlaşıldı.
Bu yönteme, “Zincirleme patlama” denildiği belirten bir yetkili, “Bu iki patlama dışarıdan anlaşılmayacak zaman diliminde olur. Saniyenin 250’de birinde patlama gerçekleşir. Fünye başlatıcı olarak kullanılır” dedi.