33 yaşındaki Amerikalı nöroloji doktoru Jose Salinas, özel durumu sayesinde hastalarının hislerini hissedebiliyor.
Massachusetts General Hospital'daki Harvard Nöroloji Merkezi'nde görev yapan Salinas, sinestezi hastası. Salinas bu hastalığı nedeniyle örneğin refleksini ölçmek için hastasının dizine çekiçle vurduğunda aynı acıyı hissediyor.
BBC'nin sorularını yantlayan Salinas bu durumu bir dezavantaj olarak görmediğini söyledi. Salinas, "Böylece kendimi hastalarıma daha yakın hissediyorum" dedi.
Amerikalı doktor, tedavi ettiği hastalar öldüğünde ise kendisinin de "büyük bir boşluk hissettiğini" kaydetti. "Çocukluğumdan beri böyleyim" diyen Salinas, küçükken herkesin kendisi gibi olduğunu düşündüğünü belirtti.
Dert mi, yetenek mi?
Sinestezi, bir algı modalitesi uyarıldığında birden fazla kanalda uyarılma oluşmasına verilen tıbbi isim. Bu hastalığa sahip olanlar insanları, insan olarak değil görsel, işitsel, yazısal bir nesne veya olgu olarak hatırlayıp benimsiyor.
Bir duyunun başka bir duyuyu algılaması şeklinde açıklanabilecek bu hastalığa sahip olanlar seslerin koklandığı, şekillerin tadıldığı ve renklerin duyulduğu bir mekanizmaya sahip.
Dünyada en düşük düzeyde de olsa sinestezi hastalarının oranının yüzde 1,6 olduğu sanılıyor.
Sinestezi hala gizemini koruyan bir hastalık olsa da çoğu kez bir yetenek olarak da algılanabiliyor. Tarih boyunca birçok ünlü sanatçının sinestezi hastası olduğu ve müthiş eserler ortaya çıkardığı biliniyor.
Ünlü Fransız şair Arthur Rimbaud ve Rus yazar Vladimir Nabokov ile yine Rus klasik müzik bestekarı Alexander Scriabin ve ressam Vasily Kandinsky bu kişiler arasında yer alıyor.