Piyasalar bu hafta Fed’in toplantısına odaklanırken, dolar da haftaya yeni bir rekorla başladı. Güne 3.0470 seviyesinden başlayan dolar, tarihi zirve olan 3.0670′e kadar yükseldi. Euro ise bugün Türk Lirası karşısında 3,4767 ile yeni tarihi zirvesini gördü.
Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, Fed toplantısının piyasalar için önemli olduğunu belirterek, “Fed’in alacağı karar faiz artırımının 2006 yılından beri ilk kez yapılacak olması bakımından önemli. Bu hafta yapılacak toplantı ile ilgili olaraksa piyasalarda kararsız bir hava hakim. Özellikle son gelen ABD verilerinin de dalgalı seyretmesi, piyasada faiz artırma ve artırmama beklentilerinin birbirine yakın seyretmesinde etkili oldu. Her ne kadar son gelen veriler dalgalı seyretse de ABD ekonomisinin kendi iç dinamikleriyle büyüyebildiğine işaret etmişti. Fed üyelerinin de ABD ekonomisindeki isthidam verilerin gelişiminden memnun olması Fed’e dair faiz artırım beklentilerinin Çin endişelerine rağmen devam etmesinde etkili oluyor” dedi.
Bu beklentilerin doların gelişmekte olan para birimleri karşısında değer kazanmasını, gelişmiş ülke para birimleri karşısında ise zayıflamasına neden olduğunu anlatan Karabulut, “Fed’in bu hafta vereceği karar her ne kadar piyasalar üzerinde etkili olacak olsa da, Fed başkanı Yellen’in daha önce yaptığı açıklamalara göre para politikasında izlenecek yol daha önemli. Bu hafta yapılacak toplantı da bir faiz artırım kararı çıkmasının da piyasalarda volatile yaratama ihtimali olsa da, sürpriz bir karar olacağı da beklenmiyor” diye konuştu.
Fed öncesinde dolarda, TL bazlı kırılganlığında etkisiyle güçlü seyrin devam etmesinin beklendiğini anlatan Karabulut, şöyle devam etti: “3 seviyesinin üzerinde yeni bir taban oluşumu yapan paritede 2,90 – 3,05 bandını takip ettik. Bu bant paritedeki alıcılı seyrin sürmesi için etliydi. 3,05 seviyesinin üzerindeki kapanışlarda yükselişin 3,30 seviyesine doğru olması beklenebilir. Fed’in faiz artırımını daha sonraki toplantılara bırakması halinde ise; kısmi realizasyon 3 seviyesine doğru olması beklenebilir.”
‘EURO 3,60′A HAREKET EDEBİLİR’
Karbulut, euroda ise; 3.30 seviyesinin üzerindeki kapanışların 3,40- 3,50 hareketinin başlamasında etkili olduğunu kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “TL’deki kırılganlığın etkisiyle, paritedeki yükselişin 3,40 seviyesinin üzerinde bulduğu destek 3,50 seviyesinin test edilmesinde etkili olabilir. Kurun 3,50 seviyesini aşması ve bu seviyenin üzerinde kapanış gerçekleştirmesi halinde ise; 3,60 seviyesine doğru hareket görülebilir. 3,50 seviyesinin altındaki kapanışlarda ise; realizasyonun 3,40 seviyesine doğru olması beklenebilir.”
Karabulut, Borsa endeksi içinse şu şunları söyledi: “Borsa’da Fed beklentileri ile gevşeme görülse de endeks 71 bin 300 seviyesinde destek bulmaya çalışıyor. Fed beklentilerinin ve dolardaki yükselişin satış baskısını artırması halinde 72 bin desteği önemli bir destek olarak karşımıza çıkıyor. Toplantıdan faiz artırım kararının çıkması halinde 68 bin seviyesine doğru gevşeme görülebilir. Paritenin 71 bin 300 seviyesinin üzerinde bulduğu desteğin Fed’in erteleme kararı ile desteklenmesi halinde ise; 75 bin seviyesi önemli bir direnç olacak. Bu seviyeye doğru hareket görülebilir.”