Foto: Reuters
İstanbul’daki iki havaalanı Avrupa’da rötarda birinci sırada yer alırken, Avrupa Adalet Divanı, bu konuda önemli bir karar verdi. Avrupa Adalet Divanı, teknik arızayı olağan dışı sebepler arasında gösterilmeyeceği sonucuna vararak, bundan dolayı gerçekleşen rötarlarda yolcuların tazminat alabileceğine hükmetti.
Hollandalı havayolu şirketi KLM’nin yargıya taşıdığı davayı karara bağlayan Avrupa Adalet Divanı, teknik arızanın “olağan dışı sebepler” arasında gösterilmeyeceği sonucuna vararak, en az üç saatlik rötarlarda, yolculara 600 euro’ya kadar tazminat ödenebileceğine hükmetti.
Kararın, herhangi bir havayolu şirketiyle AB ülkelerinden ayrılan ya da bir AB ülkesine ait havayolu şirketiyle AB ülkelerine giden yolcuları kapsadığı belirtildi.
Havayolu şirketinin kontrolü dışında olan ve yolculara tazminat ödenmesini gerektirmeyen “olağan dışı sebepler” arasında şunlar: Hava trafik kontrol kulesinde grev, tehlikeli hava şartları, güvenlik alarmları, üretim hatası ve uçakta oluşan beklenmedik hasar.
İSTANBUL RÖTAR BİRİNCİSİ
Diğer yandan günde ortalama 2 bin 100 uçağın inip kalktığı İstanbul’daki havalimanları, Mayıs 2015 rakamlarına göre, Avrupa’da kapasite kaynaklı gecikme yaşanan ilk iki havalimanı oldu.
Atatürk Havalimanı’nda tadilat çalışmalarının yapılması ve ana kalkış pistinin 70 gün süreyle kapatılması, seferlerde yoğunluk meydana getirirken, bunun yanında 7 köprü ve 2 açık park yerinin bakıma alınması da tepkilere yol açıyor.
“44 DAKİKA KALA GELDİK, BİLET İŞLEMİ YAPILMADI”
Bu arada Kurban Bayramı tatilinde İstanbul dışına çıkmak için Atatürk Havalimanı’na gelenler arasında mağdur olanlar da oldu. Antalya’ya gitmek için Atatürk Havalimanı’na gelen İhsan sönmez, uçağın kalkmasına 44 dakika olmasına rağmen bilet işlemi yapılmadığını ileri sürdü. Çok sayıda yolcunun mağdur olduğunu kaydeden Sönmez “Ben buraya 1 saat 20 dakika önce geldim. Biletleme işlemi için 44 dakika vardı. Türk Hava Yolları almadı. Sırada bekliyorduk daha önce yarım saat kala alıyorduk. Ben ne yapacağım. Otobüs yok, transfer masrafları otel masrafları hepsi gitti” diye konuştu.