[size=18]Tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü, Caddebostan Kültür Merkezi'nde sevenleriyle buluştu. Muhalif söylemleri nedeniyle 2015 yılının Ağustos ayında Şehir Tiyatroları'ndaki oyunculuk görevinden alınan Levent Üzümcü, 'Sanat ve sansür' başlığıyla düzenlenen söyleşide tiyatronun geldiği noktayı eleştirdi. Tarihten ve dünyadan örnekler vererek tiyatroyu anlatan Üzümcü, "Bir insanın nasıl göründüğü, nasıl giyindiği, neye inandığı ve hangi ırktan geldiği hiç bir sanat eserinde, sanatçının taraf olduğu bir şey olamaz. Olursa o bir sanat eseri olmaz." diye konuştu. 1930' ların sonlarında Almanya'da yapılan sanat eserleri ile günümüzü kıyaslayan Üzümcü, "Tıpkı Alman ırkını yücelten, Alman ırkının ne kadar önemli bir ırk olduğunu pompalamaya çalışılan o garip yıllarda olduğu gibiyiz." şeklinde konuştu.
Levent Üzümcü, dünya tiyatrolarındaki başyapıt haline gelmiş bir çok oyunun, ödenekli bir tiyatroda oynanabilmesinin günümüzde mümkün olmadığını söyledi. Üzümcü şöyle devam etti, "Bizim vergilerimizle bizim ödeneklerimizle, ödenekli tiyatroları zapturapt altına aldılar. Ve o tiyatrolarda sadece çocuk oyunu kıvamında oyunlar oynatılıyor. Lafı sözü olmayan bir derdi olmayan suya sabuna dokunmayan oyunlar. Neden bunu söylüyorum? Konumuz sanat ve sansür olduğu için bunu söylüyorum."
'SANAT, DEVLETLE MAÇ HALİNDE'
Sanatının önünün tıkanmak istenmesini, sanatın gücüne bağlayan Üzümcü, "Sanat geçmişte var olabilmek için her zaman devletle, devletin başındakilerle, o sistemle bir maç halindedir. Her zaman kendi aralarında destekten gelen bir ilişki vardır. Çünkü sanat, özellikle tiyatro gibi sahne sanatları ve sinema gibi sanatlar yardımsız olmaz" dedi.
[/size]