20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ (3 – 28 Mayıs 2016)
Egzotik Forumları

Hayatın içinden...

Giriş yap

Şifremi unuttum



1299!! #KnightOnline Açık.PK 1299! DESTEK PRO(UYGUNFİYAT)!!
Bilgi için tıklayın >>> [TIKLAYIN]
Anket

Egzotik Forum'dan MemNun Musunuz?

20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ (3 – 28 Mayıs 2016) I_vote_lcap96%20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ (3 – 28 Mayıs 2016) I_vote_rcap 96% [ 915 ]
20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ (3 – 28 Mayıs 2016) I_vote_lcap1%20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ (3 – 28 Mayıs 2016) I_vote_rcap 1% [ 7 ]
20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ (3 – 28 Mayıs 2016) I_vote_lcap1%20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ (3 – 28 Mayıs 2016) I_vote_rcap 1% [ 6 ]
20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ (3 – 28 Mayıs 2016) I_vote_lcap3%20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ (3 – 28 Mayıs 2016) I_vote_rcap 3% [ 24 ]

Toplam Oylar : 952

En son konular

» 30.10.2024 Haftalık Burç yorumu
tarafından Yazar : EgzotikForum Çarş. 30 Ekim - 21:41:48

» Anadolu Efes, Bursaspor deplasmanında galip! Ligde 2'de 2...
tarafından Yazar : EgzotikForum Çarş. 30 Ekim - 21:34:24

» NBA'de dudak uçuklatan rakam! Alperen Şengün'ün yeni sözleşmesi belli oldu, Türk spor tarihine geçti
tarafından Yazar : EgzotikForum Çarş. 30 Ekim - 21:33:40

» NBA'de milli basketbolcu Alperen Şengün, sezona "double-double" ile başladı
tarafından Yazar : EgzotikForum Çarş. 30 Ekim - 21:32:38

» Fenerbahçe Beko, Nefes kesen maçta Ergin Ataman'ın Panathinaikos'una mağlup oldu! EuroLeague'de 2. yenilgisini yaşadı
tarafından Yazar : EgzotikForum Çarş. 30 Ekim - 21:32:16

» Galatasaray’dan Beşiktaş’a yanıt
tarafından Yazar : EgzotikForum Çarş. 30 Ekim - 21:26:50

» İrfan Saraloğlu'ndan Gabriel Sara açıklaması! Galatasaray taraftarını üzen haberi verdi
tarafından Yazar : EgzotikForum Çarş. 30 Ekim - 21:26:17

» Beşiktaş'ın eski yıldızı Valentin Rosier, Galatasaray'a transfer oluyor!
tarafından Yazar : EgzotikForum Çarş. 30 Ekim - 21:25:49

» Emre Belözoğlu'ndan Jose Mourinho açıklaması! "Mourinho, bu kupaları nasıl kazandı?"
tarafından Yazar : EgzotikForum Çarş. 30 Ekim - 21:24:32

» Fenerbahçe'nin golcüsü Youssef En-Nesyri zoru başardı! Tüm gollerini kafayla attı
tarafından Yazar : EgzotikForum Çarş. 30 Ekim - 21:23:51


Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ (3 – 28 Mayıs 2016)

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Yazar : EgzotikForum


-
-

20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ
3 – 28 Mayıs 2016

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 2004’ten bu yana Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl 20’inci kez gerçekleştirilecek. 20. İstanbul Tiyatro Festivali, 3-28 Mayıs 2016 arasında Türkiye’den ve yurtdışından çeşitli oyun, dans, performans ve yan etkinliklerden oluşan zengin bir programla tiyatroseverlerle buluşacak.

20. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl yurtdışından 9, Türkiye’den 23 oyun, dans ve performanstan oluşan 32 gösteriyi ve zengin içerikli 18 yan etkinliği 25 farklı mekânda sanatseverlerle buluşturacak. Festival programında yer alan 21 yerli yapımın Türkiye prömiyeri, uluslararası bir yapımın ise dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. Festivalde yer alan yerli projelerin 9’u, uluslararası projelerin ise 4’ü İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılığında sahnelenecek.



Festivalin gösterileri ve yan etkinlikleri Alt, Caddebostan Kültür Merkezi, Cevahir Sahnesi, Fransız Kültür Merkezi, garajistanbul, Harbiye Muhsin Ertugrul Sahnesi, Kumbaracı50, MSGSÜ Bomonti Yerleskesi 2. Kat, Moda Sahnesi, Müjdat Gezen Tiyatrosu 29 Ekim Sahnesi, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi, Pera Müzesi, Sahne KHAS, Salon İKSV, SALT Galata, Talimhane Tiyatrosu, Tatbikat Sahnesi, Tiyatro Pera, Uniq Hall, Uniq İstanbul, Üsküdar Tekel Sahnesi, Üsküdar Stüdyo Sahnesi, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi, Zorlu PSM Drama Sahnesi ve Zorlu PSM Stüdyo gibi kentin farklı mekânlarında seyirciyle buluşacak. Festival kapsamında ayrıca, ünlü konukların ve uzmanların katılacağı ücretsiz söyleşi, gösteri, sempozyum, sergi, ustalık sınıfı ve atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

BASIN TOPLANTISI VE ÖDÜL TÖRENI

20. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı, 1 Mart akşamı Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Ceylan Saner’in sunuculuğunu üstlendiği gecede, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ve İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz birer konuşma yaptı.

Toplantının açış konuşmasını yapan İKSV Genel Müdür Görgün Taner, “İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak bu yıl yirminci kez İstanbul Tiyatro Festivali’ni düzenliyoruz. Bu kapsamda uluslararası bir tiyatro etkinliğini 1989 yılından bu yana düzenlemeye devam edebildiğimiz için çok mutluyuz… Gösterilerin yanı sıra hem tiyatroseverler hem tiyatrocular hem de öğrencilerin yararlanacağına inandığımız birçok atölye, ustalık sınıfı ve söyleşi de festival kapsamında yan etkinlikler olarak gerçekleştirilecek. Bu yan etkinliklerle birlikte festivalimizin izleyicilerimizi ve tiyatronun geleceğini inşa edecek olan genç oyuncuları, yönetmenleri, dramaturgları daha farklı boyutlarda da besleyeceğini ümit ediyoruz,” dedi.

Aygaz adına konuşma yapan Genel Müdür Gökhan Tezel, “Aygaz olarak, bir toplumun kültürel zenginliğinin çağdaş uygarlığa açılan en önemli kapı olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ülkemizde, arkeolojiden gösteri sanatlarına kadar çeşitli alandaki kültür-sanat faaliyetlerine katkıda bulunan projeler yürütüyoruz. İstanbul Tiyatro Festivali’ne verdiğimiz destek bunlardan biri. Tiyatro bireyin yaratıcı düşünme sürecini geliştiren, toplumlar arasındaki benzerliklere, farklılıklara dikkat çeken, güçlü bir toplumun oluşmasına katkıda bulunan bir sanat dalı. Bu bağlamda, festivale gösterilen yüksek ilgi de büyük bir memnuniyet veriyor. Biz dünyadan tiyatro oyunlarını Türk seyircisi ile buluşturan, Türk tiyatroları için dünya sahnelerinde bir kapı açan bu festivali 12 yıldır desteklemekten çok mutluyuz ve bu sene İstanbul Tiyatro Festivali’ni 20. kez düzenleyen başta İstanbul Kültür Sanat Vakfı Başkanı Sayın Bülent Eczacıbaşı’na, Vakfın Genel Müdürü Sayın Görgün Taner’e, Festival Direktörü Sayın Leman Yılmaz’a ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz,” dedi.

Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca “Akaryakıt dağıtım sektörünün yenilikçi ve lider markası OPET olarak, sadece akaryakıt istasyonlarındaki satış ve sonrası faaliyetlerimiz ile değil, sosyal sorumluluk projelerimiz, sanat ve spor alanındaki sponsorluklarımız ile de farkındalık yaratmayı ve hayatın içinde yer almayı hedefliyoruz. Bu güzel şehri iki yılda bir tiyatronun başkenti haline getiren ve ulusal, uluslararası klasik ve çağdaş yorumlarla çarpıcı bir seçki yaratan İstanbul Tiyatro Festivali, evrensel sanat eserlerinin ülkemiz seyircisi ile buluşmasını sağlıyor. Sanat etkinlikleri arasında öncü role sahip olan festival, toplumsal gelişimimize katkı yaparken, ortak değerlerimize hizmet ederek sanatçıyı ve seyirciyi aynı duyguda buluşturuyor. Festivalin uzun yıllardır büyük bir coşkuyla binlerce izleyici ile buluşuyor olması, geleceğe daha umutlu bakmamızı sağlıyor. İstanbul Tiyatro Festivali’nin sponsoru olmaktan büyük onur duyuyoruz ve bu değerli organizasyonu gerçekleştiren İstanbul Kültür Sanat Vakfı Başkanı Sayın Bülent Eczacıbaşı’na, Vakıf Genel Müdürü Sayın Görgün Taner’e, Festival Direktörü Leman Yılmaz’a ve festival ekibine bir kez daha teşekkür ediyoruz,” dedi.

Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu “Tüpraş olarak, ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamakta üstlendiğimiz rolün yanı sıra, sürdürülebilir kültür politikalarının geliştirilmesini de sorumluluklarımız arasında sayıyoruz. Bu anlamda Koç Topluluğu Enerji Grubu Şirketi olarak, 20. İstanbul Tiyatro Festivali’ni destekliyor olmaktan gurur duyuyoruz. Sanatçılarımızı hem tiyatro severlerle hem de çağdaşları ile buluşturacak festival bu yıl 25 farklı mekânda gerçekleşecek. Bunun tiyatro sahnelerimize de ayrı bir dinamizm katacağını düşünüyoruz. 3 hafta süresince klasik ve çağdaş yorumlarla kültür sanat hayatımıza soluk katacak bu uluslararası etkinliği başarıyla organize eden İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’na teşekkürlerimi sunuyor, herkese keyifli ve enerjisi yüksek bir festival diliyorum. Tüpraş enerjisi ile kültür ve sanatı gönülden desteklemeye devam edecek,” dedi.

İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz ise 20. festivale özel projeleri ve programda yer alan gösterilerle ilgili bilgi aktardı.

Basın toplantısı ve ödül töreninde ayrıca, 20. İstanbul Tiyatro Festivali’nin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara birer teşekkür plaketi verildi. Festivalin 2004 yılından bu yana ana sponsorluğunu üstlenen Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın yanı sıra festivalin gösteri sponsorları British Council İstanbul, Türk Tuborg A.Ş. ve Tekfen Holding ile Üç Kuruşluk Opera özel gösteri sponsoru ENKA Vakfı’na teşekkür plaketi takdim edildi. Ayrıca, desteklerinden dolayı TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları, Kadıköy Belediyesi, Fransız Kültür Merkezi ve Goethe-Institut İstanbul’a da teşekkür plaketleri sunuldu. Plaketleri İKSV Genel Müdürü Görgün Taner verdi.

20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ ONUR ÖDÜLLERİ

20. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Onur Ödülleri, bu yıl da tiyatronun önemli isimlerine veriliyor. Festivalin ilk Onur Ödülü, amatör tiyatro hayatına 1957 yılında Yeşil Sahne’de başlayan Metin Akpınar’a takdim edildi. Çalışmalarına 1962 yılında Milli Türk Talebe Birliği’nde devam eden Akpınar, aynı zamanda “Tiyatro Kolu” ve “Her Yer Tiyatro’dur Kampanyası”nda da yönetici olarak görev yaptı. 1964 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” adlı oyunuyla profesyonel olan sanatçı yine aynı tiyatroda “Hababam Sınıfı” oyununun ardından GEN-AR Tiyatrosu kurucuları arasında yer aldı. Türkiye’nin ilk “Kabare Tiyatrosu” olan Devekuşu’nun (1967) kurucu ortağı olan sanatçı aynı zamanda yöneticilik ve oyunculuk yaptı. Akpınar halen Haliç Üniversitesi ve Okan Üniversitesi konservatuar bölümlerinde “Tiyatro’da Kabare Tarihi” dersleri veriyor.

Festivalin ikinci Onur Ödülü, 1984 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü Tiyatro Anasanat Dalı Oyunculuk Sanat Dalı’ndan mezun olan ve aynı dalda sanatta yeterlik ile doçentlik alan Şahika Tekand’a verildi. 1984’te tiyatro ve sinema oyunculuğuna başlayan ve üniversitede oyunculuk dersleri veren Tekand, 1988’de, Esat Tekand’la birlikte Studio adı altında oyunculuk stüdyosunu kurdu. 1984-1997 yılları arasında tiyatro çalışmaları ile birlikte sürdürdüğü sinema oyunculuğu kariyerini tümüyle terk ederek, bütün enerjisini tiyatro sanatına ve araştırmalarına verdi. 1990’da kendi tiyatro topluluğu Studio Oyuncuları’nı kuran sanatçı, insanı, canlı ve şimdiki zamanda olanı merkeze alarak çağın tiyatrosunun ne olması gerektiğini araştırarak “Performatif Sahneleme ve Oyunculuk Yöntemi” adı altında kendi yöntemini geliştirdi ve bu yöntemle eserler verdi. Tekand, bugüne dek kendi yazdığı yedi oyun da dahil olmak üzere tiyatro oyunları ve pek çok performans yönetti. Halen sanatsal faaliyetini Studio Oyuncuları’nda sürdüren Tekand, oyunculuk stüdyosunda oyuncu ve yönetmenler yetiştirmenin yanı sıra çeşitli üniversitelerde dersler veriyor.

Festivalin son Onur Ödülü ise, Berliner Ensemble’a verilecek. 1949’da önemli tiyatro adamı Bertolt Brecht tarafından kurulan ve bugün çağdaş Alman tiyatrosunun tartışmasız en güçlü temsilcisi olan Berliner Ensemble topluluğunun repertuvarında Brecht’in yapıtlarının yanı sıra Shakespeare, Schiller ve Büchner gibi tiyatro tarihinin önde gelen yazarlarının eserleri de yer alıyor. Dünyanın en önemli tiyatro topluluklarından Berliner Ensemble ile çalışan dünya çapındaki yönetmenler arasında Heiner Müller, Peter Stein, Luc Bondy, Claus Peymann ve Robert Wilson gibi isimler bulunuyor. Topluluğa ödülü, Mayıs ayında takdim edilecek.

FESTİVALDEN ÖZEL BİR YAYIN: 20. FESTİVAL KİTABI

İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl, 20’nci festival vesilesiyle özel bir yayın hazırlıyor. 1989 yılından bu yana gerçekleştirilen 20 festivalde sahnelenen yerli ve yabancı oyunlarla ilgili ayrıntılı bilgi içerecek kitapta, ayrıca 20 yıl boyunca festivalin direktörlüğünü yapan Dikmen Gürün ile İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz’ın bir söyleşisi de yer alacak. İstanbul Tiyatro Festivali’nin geçmişine bir ışık tutacak olan bu katalog kitap, Mayıs ayında izleyicilere sunulacak.

FESTİVALİN YABANCI KONUKLARI

İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 19-22 Mayıs tarihleri arasında festivalin yabancı profesyonel konuklarına yönelik belirli oyunların gösterimlerinin yapılacağı bir platform düzenlenecek. Bu platforma, uluslararası oyun yazarları ağı The Fence ve tiyatro çevirmenleri ağı Eurodram’dan ekipler de katılacak.

FESTİVALİN 20. YILINDA YENİ BİR PROJE: DANS PLATFORMU

20. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Dans Platformu başlığı altında yeni bir proje başlatılıyor. Dans Platformu kapsamında profesyonel dansçılar kısa sunumlarla projelerini sahneleyecekler. İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz, sanatçı Aylin Ersöz ve sanatçı Tuğçe Tuna tarafından seçilecek projeler, festivalin yabancı profesyonel konuklarına yönelik platformda, başta dans olmak üzere sahne sanatları profesyonellerinin katılıp izleyebileceği bir proje olarak hayat bulacak.

FESTİVALİN ULUSLARARASI YAPIMLARI

20. İstanbul Tiyatro Festivali programında Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsviçre, İran, Kanada ve Portekiz’den 9 uluslararası yapım yer alıyor. Bu eserlerin 4’ü İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımcılığında gerçekleştiriliyor.

Ünlü yönetmen Guy Cassiers’in yeni oyunu festivalde

Ünlü yönetmen Guy Cassiers ve dramaturg Erwin Jans tarafından Jonathan Littell’in aynı adlı kitabından tiyatroya uyarlanan Merhametliler (The Kindly Ones), II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımı, bir SS subayı olan Max Aue’nin gözünden anlatıyor. Dönemin Almanya’sının, sadece canavarlar ve sapkınlarla değil, aynı zamanda Nazizmin etrafında toplu bir deliliğe doğru ilerleyen sıradan insanlarla dolu olduğunu gösteren oyunda izleyici, failin düşünüş biçiminin içine sokuluyor ve onunla huzursuz edici bir empati kurması sağlanıyor. Reji ve dramaturjisiyle olduğu kadar, sahne, kostüm ve müzik tasarımıyla da oldukça dikkat çekecek bir yapım olan Merhametliler (The Kindly Ones), Toneelgroep Amsterdam tarafından 6, 7 ve 8 Mayıs tarihlerinde Uniq İstanbul işbirliğiyle Uniq Hall, Uniq İstanbul’da sahnelenecek.

Proje, Avrupa Birliği Yaratıcı Avrupa Programı’nın katkılarıyla, İstanbul Tiyatro Festivali’nin yanı sıra deSingel, Le Phénix, Scène nationale de Valenciennes, Maison de la Culture d’Amiens, Festival Temporada Alta ve Festival RomaEuropa ortak yapımcılığında gerçekleştiriliyor.

Orhan Pamuk’un eserinden bir uyarlama

Orhan Pamuk’un aynı adlı film senaryosundan Mesut Arslan tarafından tiyatroya uyarlanan Gizli Yüz (Secret Face), kimlik üzerine kurulmuş, günümüzde geçen bir peri masalı. Oyun, genç bir fotoğrafçıyla hoş, esrarengiz bir kadının farklı şehirlerde düş ve gerçeğin sınırında dolanmasını anlatıyor. Erki De Vries’in yaratıcı ışık koreografisi, Mesut Arslan’ın güçlü uyarlaması ve yönetmenliğiyle birleşerek oyunda izleyiciye farklı bir deneyim sunulacak. İstanbul Tiyatro Festivali’nin de ortak yapımcılığını üstlendiği Gizli Yüz (Secret Face), 6,7 ve 8 Mayıs’ta Moda Sahnesi’nde olacak.

Son yılların dikkat çeken yönetmeni Milo Rau festivalde

Çalışmalarının tamamı Avrupa’daki birçok önemli ve büyük festivalde yer alan, son yılların dikkat çeken yönetmeni Milo Rau, Nefret Radyosu (Hate Radio) projesiyle İstanbul Tiyatro Festivali’nde. Nefret Radyosu (Hate Radio), 1994’te Ruanda’da Tutsilere yönelik soykırımın kışkırtıcısı, ırkçı bir radyo kanalı olan RTLM’yi (Radio-Télévision Libre des Mille Collines) aslına sadık kalarak kurgulanmış bir arka planla tekrar yayına alıyor. Oyun, aslına uygun olarak yapılan bir radyo stüdyosunda, seyirciyi ırkçı bir zihniyetin yol açabilecekleriyle yüzleştiriyor. Nefret Radyosu (Hate Radio), 14 ve 15 Mayıs’ta Zorlu PSM işbirliğiyle Zorlu PSM Stüdyo’da sahnelenecek.

İranlı kadınlardan çarpıcı bir oyun: Her Gün Biraz Daha

Yazar Mahin Sadri ve yönetmen Afsaneh Mahian, Her Gün Biraz Daha (Ham Havayi) adlı oyunda, daracık bir mutfakta günlük angaryalarıyla meşgul üç kadının ıstırap dolu öyküleri aracılığıyla İran’ın 1981’den (İran devriminden iki yıl sonra) 2013’e uzanan tarihinden bir kesit sunuyor. İran ve Fransa’da büyük beğeni toplayan, En İyi Özgün Metin, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yönetmen ödüllerini kucaklayan, Her Gün Biraz Daha (Ham Havayi), 17 ve 18 Mayıs’ta Uniq İstanbul işbirliğiyle Uniq Hall, Uniq İstanbul’da sahnelenecek.

Yazar Fernando Pessoa’nın hikayesi Zululuzu oyununda

20. İstanbul Tiyatro Festivali’nde dünya prömiyeri gerçekleşecek Zululuzu, ülkemizde daha çok Huzursuzluğun Kitabı adlı eseriyle tanınan Portekiz edebiyatının önde gelen isimlerinden Fernando Pessoa’nın yaşamı ve yapıtlarından esinlenilerek tiyatro sahnesine taşınıyor. Fernando Pessoa’nın Güney Afrika yıllarıyla ilgili, spekülatif bir öykü kurmayı amaçlayan Zululuzu, André e. Teodósio, Cláudia Jardim, José Maria Vieira Mendes, Pedro Zegre Penim tarafından yazılıp yönetiliyor. Sao Luiz Teatro Municipal (Lizbon), Théâtre de la Ville (Paris), İstanbul Tiyatro Festivali, Teatro Municipal do Porto (Porto), Casa Fernando Pessoa (Lizbon), Short Theatre-Rome (Rome) ortak yapımcılığında sahneye taşınan Zululuzu, 19 ve 20 Mayıs tarihlerinde Cevahir Sahnesi’nde izlenebilecek.

Shakespeare oyunlarındaki bütün ölümleri dört ‘clown’ sahneliyor

Shakespeare’in Bütün Ölümleri (The Complete Deaths) oyununda Shakespeare oyunlarında, sahne üzerinde gerçekleşen yetmiş beş ölüm İngiltere’nin ‘en yetenekli dört clown’u olan Spymonkey topluluğu tarafından canlandırılıyor. Oyuncular, “bütün ölümleri” bazen uzatarak, bazen altını üstüne getirerek, bazen dokunaklı, bazen müzikal ve her daim deli dolu bir şekilde aktarıyor. Ölümünün 400. yılında Shakespeare’e ağırbaşlı, kasvetli ve hayli komik bir saygı duruşu niteliğindeki oyunu Tim Crouch yönetiyor. Shakespeare’in Bütün Ölümleri (The Complete Deaths), 24, 25 ve 26 Mayıs’ta British Council İstanbul sponsorluğunda Moda Sahnesi’nde olacak.

Türkiye’deki halk danslarından esinlenen bir yapıt: gerçek hayattan alınmıştır

Christian Rizzo’nun 2004 yılında İstanbul’da bir festivalde izlediği bir halk dansının anılarından esinlenerek yarattığı gerçek hayattan alınmıştır (d’après une histoire vraie), eril Türk halk danslarının kendisinde uyandırdığı duygular üzerine kuruluyor. Rizzo, dansın toplumlarla nasıl bir ilişki kurduğunu ve hareketlerin insanları birbirine nasıl bağladığını inceliyor. Canlı müzik eşliğinde sekiz erkek dansçının sahneleyeceği gerçek hayattan alınmıştır (d’après une histoire vraie), Türk Tuborg A.Ş. sponsorluğunda, Fransız Kültür Merkezi ve Zorlu PSM işbirliğiyle, 26 ve 27 Mayıs’ta Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde olacak. Kerem Gelebek’in de dans ettiği gösterinin canlı çalınan müzikleri de gösterinin kendisi kadar akıllara kazınacak.

Robert Lepage’ın, müzik, büyü ve görsel imgelerle sahneyi dönüştürdüğü oyunu: “Needles and Opium”

Yönetmen, oyun yazarı ve oyuncu Robert Lepage, bir yanılsama gösterisini andıran çarpıcı bir görsellikle yarattığı Needles and Opium’u ilk sahnelenişinden yirmi yıl sonra yeniden ele alıyor. Yeni bir sahne tasarımı, özgün görüntüler ve sahnedeki akrobat Cocteau’nun sözlerini, Marc Labrèche’in duyarlık dolu ve dâhiyane performansı tamamlıyor. Sonuçta ortaya adeta hipnotize edici efektlerle dolu bir yapım, bizi büyüleyen ve ışığa doğru götüren bir gece çıkıyor. Needles and Opium, Jean Cocteau ve Miles Davis’i merkezine alan hikayesi ve müzikleri ile festival izleyicisinin unutulmazları arasında yerini alacak. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcıları arasında yer aldığı oyun, 27 ve 28 Mayıs’ta Uniq İstanbul işbirliğiyle Uniq Hall, Uniq İstanbul’da sahnelenecek.

Çocuklar için bilimkurgu da içeren bir oyun: Üç Yeşil Adam

Yazar, video sanatçısı ve yönetmen Valérie Mréjen, Üç Yeşil Adam’da (Trois Hommes Verts), bilimkurgu havasında bir aile masalı anlatıyor. Bir çocugun düşlerinin fantastik bir öyküye dönüştüğü oyunda, çocuğun hayalindeki karakterler basit malzemelerin çıkardığı seslerle canlanıyor. Hem büyüklerin hem de beş yaş ve üzerindeki tüm çocukların izleyebileceği bu sözsüz oyun, Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle, 28 Mayıs’ta Cevahir Sahnesi’nde olacak.

FESTİVALİN YERLİ YAPIMLARI

20. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl Türkiye’den 23 oyun, dans ve performanstan oluşan programını sanatseverlerle buluşturuyor. Festival, 21 yerli yapımın Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapıyor.

Godot’yu Beklerken
3-4 Mayıs, 20.30, Uniq Hall, Uniq İstanbul

20. İstanbul Tiyatro Festivali, yönetmenliğini Şahika Tekand’ın yaptığı ve Studio Oyuncuları’nın sahneleyeceği, Samuel Beckett’in en önemli tiyatro metinlerinden biri olan Godot’yu Beklerken oyunu ile açılıyor. Şahika Tekand, oyunda beklemek eylemi ve beklenti, umut etmek ve umutsuzluk, varolma arzusu ve varolmaya mahkûmiyet kavramlarını, doğuşla vadedilen geleceğin sonluluğunun yarattığı akıl dışılık ve bunu akla uygun kılmak üzere verilen çaresiz uğraşıyı ifade eden bir düzen kuruyor. İstanbul Tiyatro Festivali oyunun ortak yapımcılığını üstleniyor. Oyunda, Melis Avçil, Cem Bender, Nesli Kayalı, Nilgün Kurtar, Mehmet Okuroğlu, Yiğit Özşener ve Ahmet Sarıcan rol alıyor.

Hizmetliler
4-5 Mayıs, 20.30, Tatbikat Sahnesi

Gerçekle oyunun, oyunla kurgunun sınırında varolmaya çalışan fakat bir süre sonra oyunla gerçeğin sınırının yittiği noktada kaybolan, tutunamayan iki hizmetçinin “öteki” hikâyesine odaklanan Hizmetliler, Elvin Beşikçioğlu tarafından Jean Genet’nin Hizmetçiler aynı adlı yapıtından yeniden kurgulanarak sahneye taşınıyor. Genel Sanat Yönetmenliği’ni Erdal Beşikçioğlu’nun yaptığı Hizmetliler’in yönetmenliğini ise Elvin Beşikçioğlu ve Binnaz Dorkip üstleniyor.

Aslan Asker Şvayk
7-8 Mayıs, 20.30, Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen oyun, Prag’a I. Dünya Savaşı’nı tetikleyen Saraybosna suikastı haberinin gelişiyle başlayan ve sonrasında iyi kalpli ve saf savaş gönüllüsü Şvayk’ı ve ordudaki maceralarını anlatıyor. Jaroslav Hašek’in kaleme aldığı oyun, hikâyeyi mizahi bir dille ele alıp, savaş çığırtkanlığını, militarizmi, insanlık tarihinin en acımasız savaşlarını, tüm anlamsızlıkları ve gülünçlükleriyle yerden yere vuran bir kara komedi olarak dikkat çekiyor. Oyunun yönetmenliğini Yunus Emre Bozdoğan üstleniyor.

Şizo Şeyks
8 Mayıs, 15.00 / 9 Mayıs, 20.30 / 14-15 Mayıs, 18.00, Kumbaracı50
21 Mayıs, 18.00 / 22 Mayıs, 15.00, Üsküdar Tekel Sahnesi

Yiğit Sertdemir’in sahneye uyarladığı, yönettiği ve tek başına oynadığı Şizo Şeyks, Shakespeare’in yapıtlarından yola çıkarak; düne bugüne, aşka, iktidara, hırsa, ihanete, kadere, zamana dair. Şizo Şeyks, bir adamın deliliğin sınırında dolaşan hikâyesini anlatıyor.

e-mülteci.com
9-10 Mayıs, 20.30, Üsküdar Stüdyo Sahne

İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımları arasında yer alan e-mülteci.com, Guatemala, Vietnam ve Türkiye’den yola çıkan ve sanal kimliklerini kullanarak internette bıraktıkları ayak izlerinden takip ettiğimiz üç farklı kadının hikâyesine odaklanıyor. Sedef Ecer’in yönetmenliğini üstlendiği oyunda, Meltem Cumbul ve Fehmi Karaaslan’ın yanı sıra sahnedeki ekranda Ahu Türkpençe, Ece Dizdar, Fırat Tanış, Gizem Soysaldı, Mathilda May, Okan Bayülgen ve Tilbe Saran’ın performansları yer alıyor.

Vibratör Oyunu
10-11 Mayıs, 20.30, Caddebostan Kültür Merkezi

İdealist Doktor Bay Givings 1880’li yıllarda, histeri hastalığını tedavi etmek için bugünkü vibratörlerin atası olarak kabul edilebilecek bir makine icat ediyor. Teknolojiye olan obsesyonu ile hastalarının tedaviye devam etme ısrarlarına karşı koyamayan Dr. Givings’in hikâyesini anlatan, Sarah Ruhl’un provokatif ve Tony ödülü adayı bu eğlenceli oyunu, Türkiye’de de ilk kez festival kapsamında Eyüp Emre Uçaray yönetmenliğinde ikincikat tarafından sahnelenecek.

Kıyamete Kadar Kapattım Kalbimi
11-12 Mayıs, 20.30, Moda Sahnesi

İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcıları arasında yer aldığı Kıyamete Kadar Kapattım Kalbimi, gecenin coşkusunu ve karanlığını üzerinde taşıyan beş kişiyi konu alıyor. Oyun, kavganın, korkunun ve aşksızlığın içinde kendilerini gecenin dönüştürücü gücüyle sınayanları sahneye taşıyor. Melis Tezkan ve Okan Urun yazıp yönettiği oyunda Meral Çetinkaya, Defne Halman, Can Kulan, Efecan Senolsun ve Okan Urun rol alıyor.

Üç Kız Kardeş
11-12 Mayıs, 20.30, Üsküdar Tekel Sahnesi
22 Mayıs, 15.00, Caddebostan Kültür Merkezi

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi, bu yıl da Edinburgh Festival Fringe’e katılacak olan Hayal Perdesi, festivalde ödüllü Makedon yönetmen Aleksandar Popovski’nin yenilikçi rejisiyle Sven Jonke’nin çağdaş sahne tasarımını birleştiren, alışılmışın dışında bir Üç Kız Kardeş sunuyor. Anton Çehov’un ünlü klasiklerinden Üç Kız Kardeş, Tekfen Holding sponsorluğunda Hayal Perdesi tarafından sahneleniyor. Oyunda Özge Özder, Selin İşcan ve Tuba Karabey rol alıyor.

Kahramanın El Kitabı
15 Mayıs, 18.00 / 16-17 Mayıs, 20.30, Talimhane Tiyatrosu

İlhami Algör’ün Albayım Beni Nezahat ile Evlendir ve Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku isimli romanlarından uyarlanan Kahramanın El Kitabı, bir erkeğin, “kahraman” imgesinin peşinde, İstanbul sokaklarında yaptığı zihinsel yolculuğu video animasyon eşliğinde anlatıyor. Şule Ateş’in yönettiği ve Deniz Celiloğlu’nun sahne aldığı bu eğlenceli anlatı seyirciyi siyah beyaz filmler döneminin naif ve tanıdık dünyasında gezdirirken, bir yandan da bu filmlerin imgeleriyle büyümüş bir kuşağın zihnindeki “kahraman erkek” imgesini sorguluyor.

Kargalar
18 Mayıs, 20.30 / 19 Mayıs, 15.00, Moda Sahnesi

Terkedilmiş bir şehir olan Kızıl Şehir’in muzip cinleri Mar ve Wan gelen geçenin başına türlü çoraplar örüyorlar. Yaşlı ve yalnız Kal umutla gidenlerin dönmesini bekliyor ve günlerdir turnede olan Kargalar geliyor, seyircilerini arıyorlar. Acıklı bir masalın içinde çekilen bir halaya dönüşen Kızıl Şehir’de, masal da halay da merhem olup iyileştiriyor. Kargalar, Mirza Metin ve Berfin Zenderlioğlu tarafından yönetiliyor.

Coriolanus
18 Mayıs, 20.30 / 19 Mayıs, 18.00, Caddebostan Kültür Merkezi

Erdemlerinden asla vazgeçmeyen ve bu yüzden yerden yere vurulan ve hatta cezalandırılan soylu savaş kahramanı Coriolanus’un hikâyesini anlatan Shakespeare’in bu ünlü oyunu, Roma’nın sözde demokrasisi ile politikacıların vaadlerine inanan eğitimsiz ve aç halkına karşı Coriolanus’un verdiği mücadeleyi konu alıyor. Malcolm Keith Kay’in yönettiği oyun İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahneleniyor.

Ân
19-21 Mayıs, 18.00-20.30 / 22 Mayıs, 15.00-18.00, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

Yoğun bakım ünitesinde yatan ağır durumdaki hastalar ve kendilerini onları iyileştirmeye adayanların “mahrem” zamanına 60 dakikalık bir yolculuk Ân. Oyunun kurgu, konsept ve yönetmenliğini Özen Yula üstleniyor. Reha Özcan, Zeyno Eracar ve Nazan Diper’in rol aldığı oyun, İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımları arasında yer alıyor.

Vanya, Sonya, Maşa ve Spike
19-20-21 Mayıs, 20.30 / 22 Mayıs, 15.00, Tiyatro Pera
24 Mayıs, 20.30, Caddebostan Kültür Merkezi

Yazar Christopher Durang’in, Çehov oyunlarına göndermeler yaptığı oyunda, günümüzde ABD’nin küçük bir kasabasında geçen bir öykü anlatılıyor. Vanya, Sonya, Maşa ve Spike oyununda, taşra yaşamının umutsuzluğu, modern insanın yalnızlığı konu ediliyor. Zeki bir komedinin hüzünle buluştuğu oyunun yönetmenliğini Yücel Erten üstleniyor. Şerif Erol, Tilbe Saran, Nesrin Kazankaya, Doğan Akdoğan, Başak Meşe ve Gamze İpek’in rol aldığı oyun, Tiyatro Pera tarafından sahneleniyor.

En Kötü İş.
20 Mayıs, 18.00 / 21 Mayıs, 20.30, MSGSÜ Bomonti Yerleşkesi 2. Kat

Sanatçı Tuğçe Tuna; En Kötü İş. adlı eserinde toprak ve beden ilişkisini Psiko_Soma+tik olarak aralarken, duyusal ve bilinç katmanları arasında geziniyor. Alan hafızasının yanı sıra, “iş” olarak kabul ettiğimiz eylemlerin bilinci tüketmesi, boşluk sendromu ve mekânın, bedenin dönüştürülmesi eserin kavramsal katmanlarını oluşturuyor.

Yaşlı Çocuk
21 Mayıs, 20.30 / 22 Mayıs, 18.00, garajistanbul

Yeşim Özsoy’un aşk, ölüm, savaş ve kaybolan çocukluk gibi kavramlar etrafında şekillendirdiği yeni oyunu, Filistin’den İngiltere’ye, Yunanistan’dan Türkiye’ye uzanıyor. Yaşlı Çocuk, izleyicileri dört karakterin kimi zaman yalnız, kimi zamansa en yakınlarıyla olmamış, olamamış hikâyelerini dinlemeye davet ediyor. Oyun, İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımcılığında sahneleniyor.

Baba ve Piç
23-24 Mayıs, 20.30, Zorlu PSM Drama Sahnesi

Elif Şafak’ın bir dönem çok tartışılan romanlarından Baba ve Piç, Türkiye’de ilk kez sahneleniyor. Eserde 1915 yılında yaşanan olaylar; Türk ve Ermeni kökenli iki aile arasındaki ilişkiler üzerinden iki toplum incelenirken, erkeklerin zamansız öldüğü, geride hep kadınların kaldığı bir sülaleden dört kuşak kadının hikâyesiyle birlikte anlatılıyor. Mehmet Ergen’in yönettiği oyunda Serra Yılmaz, Nihal Koldaş, Nora Tokhosepyan, Hande Ataizi ve Gökçen Gökçebağ aynı sahneyi paylaşıyor.

Macbeth
25-26 Mayıs, 20.30, Üsküdar Tekel Sahnesi

Tiyatro tarihinin en ünlü ve Shakespeare’in en önemli oyunlarından olan Macbeth, İskoçya beylerinden Macbeth’in, öğrendiği kehanetin gücüyle Kral Duncan’ı öldürüp tacı ele geçirdikten sonra iktidarını elinde tutmak için nasıl hiçbir şeyden kaçınmadığını gözler önüne seriyor. Sabahattin Eyüboğlu’nun Türkçeleştirdiği, Bülent Emin Yarar’ın yönettiği oyun EKİP Tiyatrosu tarafından sahneleniyor.

Martı
25-26 Mayıs, 20.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Fiyaskoya dönüşen bir prömiyer akşamı, daha başarılı bir yazara vurulan bir kadın, daha genç bir oyuncuya kapılıp giden bir adam ve hissedilen eksiklikleri doldurabilmek için sürekli sanata yaklaşan dört farklı karakterin öyküsünü anlatan Martı, hayatla ve sanatla ilgili en katmanlı oyunlardan biri olarak öne çıkıyor. Çehov’un klasikleşen bu eserinde yönetmenliği Serdar Biliş üstleniyor. Oyun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahneleniyor.

Yeni Dalga

İstanbul Tiyatro Festivali’nin 2012 yılında genç tiyatro ve dans gruplarının gösterilerini seyirciyle buluşturmak amacıyla başlattığı “Yeni Dalga” başlığı altında Talimhane Tiyatrosu ve Müjdat Gezen Tiyatrosu’nda iki oyun yer alıyor.

O / Hakkari’de Bir Mevsim
5-6 Mayıs, 20.30, Talimhane Tiyatrosu

2013 yılında Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (GSÜTT) bünyesinde yetişip sahneye çıkan genç tiyatrocular tarafından kurulan Sarı Sandalye ekibinin yeni oyunu O / Hakkari’de Bir Mevsim’de kendini bir gün ülkenin doğusunda, bir dağ başında, Hakkâri’nin Pirkanis köyünde bulan O’nun düş ile gerçek arasında yol alırken bir yandan orada varolma savaşı anlatılıyor. Erhan Çene, Yiğit Tuna ve Çağdaş Ekin Şişman’ın Ferit Edgü’nün Hakkari’de Bir Mevsim isimli romanından uyarladığı oyunun yönetmenliğini Yiğit Tuna ve Çağdaş Ekin Şişman üstleniyor.

Kuvayı Milliye Destanı
18 Mayıs, 20.30 / 19 Mayıs, 15.00, Müjdat Gezen Tiyatrosu 29 Ekim Sahnesi

Kurtuluş Savaşı’nın büyük destanı ve Nâzım Hikmet’in dev eseri, Kuvayi Milliye Destanı’nın modern uyarlaması, şiir-tiyatro ilişkisinin sahnesel karşılıklarının aranması anlamında çok değerli bir malzeme sunuyor. Ali Berktay tarafından sahneye uyarlanıp, Meyerhold ve biyomekanik teknik konusunda yaptığı çalışmalar ve atölyelerle de tanınan yönetmen Ayşe Emel Mesçi yönetiminde sahnelenecek olan Kuvayi Milliye Destanı’nda Müjdat Gezen Sanat Merkezi Tiyatro Okulu öğrencileri rol alıyor.

Oyun Salonu

Salon ve İstanbul Tiyatro Festivali ekiplerinin ortak çalışmaları sonucunda 2013 yılında hayata geçirilen “Oyun Salonu” projesi 20. İstanbul Tiyatro Festivali’nde de devam ediyor. Türk Tuborg A.Ş. sponsorluğunda yapılan “Oyun Salonu” kapsamındaki gösteriler Salon’da ve Tatbikat Sahnesi’nde yer alacak.

Büyükannem Bir Taş
7-9 Mayıs, 20.30 / 8 Mayıs, 18.00, Salon

Yeni bir oluş biçimi olarak güvenmeyi, kendini açmayı öneren ve bu toprakların misafiri olduğumuzu unutmamamızı dileyen bir dans performansı olan Büyükannem Bir Taş, koreografisini yapan Aslı Bostancı ve Senem Gökçe Oğultekin tarafından sahneleniyor.

Ev’vel Zaman
20-22-23 Mayıs, 20.30 / 21 Mayıs 18.00, Salon

Ev’vel Zaman, İstanbul’da, şimdiki zamanın kıyısında bir evde yaşayan gündelik dertlerine gömülmüş orta sınıf bir aileye odaklanıyor. Kuralsızca işleyen “kentsel dönüşüm” giderek hızlanıyor ve önceden hep varoşlardakilerin başına gelen ve reflekssiz kaldıkları, artık kapılarına dayanan bu gerçeklik, onları köklerinden ayrılmaya zorluyor. 20. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcısı olduğu oyunu, Gülce Uğurlu ve Firuze Engin yazıp yönetiyor. Oyunda, Bedir Bedir, Funda Eryiğit ve Esme Madra rol alıyor.

Köpeklerin İsyan Günü
21 Mayıs, 15.00 / 22-23 Mayıs, 20.30, Tatbikat Sahnesi

Köpeklerin İsyan Günü, Nişantaşı’nda, lüks mağazalar ile ışıltılı vitrinler arasında, kendi küçük lüksleri için hiç durmadan çalışan ve yıpranan evliliği ile boğuşan Suzan’ın üzerinden, dünün seçkinleriyle bugünün kazananları arasındaki çatışmayı ve her devrin kaybedenlerinin hikâyesini anlatıyor. Ceren Ercan’ın kaleme aldığı oyunun yönetmenliğini Mark Levitas üstleniyor. Oyunda Zuhal Gencer Erkaya, Elif Ürse, Kanbolat Görkem Arslan ve Sercan Gülbahar rol alıyor.

FESTİVALİN YAN ETKİNLİKLERİ

20. İstanbul Tiyatro Festivali süresince ünlü konuklar ile uzmanların katılacağı, ücretsiz söyleşi, gösteri, sempozyum, sergi, ustalık sınıfı ve atölye çalışmaları da sanatseverlerle buluşuyor. Yan etkinliklerle ilgili detaylı bilgilere tiyatro.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

Sergi: Tiyatro… Tiyatro…’nun 25 Yılı
9-22 Mayıs, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi
1991 yılının Şubat ayında başladığı ve 25 yıl aralıksız olarak sürdürdüğü basılı yayım hayatını, 2016 yılının Ocak ayında sonlandıran Tiyatro…Tiyatro… dergisi sergileyeceği dergi kapakları ile Türkiye tiyatrosunun 25 yılına ışık tutuyor.

Sempozyum: Zaman / Mekân 3. Uluslararası Disiplinlerarası Tiyatro Buluşması
5-6 Mayıs, 10.30-19.30, Pera Müzesi
İnsan düşüncesinin en merkezi kavramlarından olan zaman ve mekânı, dramatik edebiyat, tiyatro ve performans sanatları üzerinden düşünmek, bilgi ve deneyimleri paylaşmak ve tartışmak üzere, İÜ Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü, İÜ Haldun Taner Tiyatro Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dramaturji Derneği, İstanbul Tiyatro Festivali, Pera Müzesi işbirliği ve Sentrodil’in desteğiyle düzenlenen 3. Uluslararası Disiplinlerarası Tiyatro Buluşması’nda zaman mekân ilişkisi mercek altına alınıyor.

Dans Ustalık Sınıfı: Olivier Dubois
6-7 Mayıs, 10.00-19.00, MSGSÜ Çağdaş Dans Ana Sanat Dalı
Olivier Dubois ile Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilecek atölye çalışması, sanatsal bir fikrin; bütçe, finansman, ekip, tasarımcılar ve dansçıları da içerecek sunuma hazır bir proje haline nasıl getirileceğine odaklanıyor. Çalışma kapsamında seçilen her koreografın iki gün boyunca gerçek veya hayali bir koreografi projesi sunacağı atölye çalışması, sekiz profesyonelin katılımına açık olacak. Atölye için son başvuru tarihi 1 Nisan 2016.

Okuma Tiyatrosu ve Söyleşi: Maske ve Ruh
7 Mayıs, Okuma Tiyatrosu 15.00, Söyleşi 17.30, Üsküdar Tekel Sahnesi
Türkiye edebiyatında daha çok roman, hikâye ve anılarıyla yer edinen Halide Edib Adıvar’ın 1945’te kaleme aldığı ve 1953’te İngilizcesi yayımlanan Maske ve Ruh adlı oyunu Shakespeare ile Nasrettin Hoca’nın buluşması üzerine fantastik bir metin niteliği taşıyor. Halide Edib tiyatrosu konusunda bir uzman olan Nedim Saban, İstanbul Tiyatro Festivali’nde Maske ve Ruh’u hareket düzeni içeren bir okuma tiyatrosuyla ve müzikle geliştirilerek, sahneye koyacak. Gösterinin ardından Halide Edib tiyatrosu üzerine bir panel de gerçekleştirilecek.

Atölye Çalışması: Tiyatro Eleştirisi
7 Mayıs, 10.00–12.30 / 14.00–17.00, Fransız Kültür Merkezi
On beş yıl boyunca dünyanın en önemli organizasyonları arasında gösterilen Avignon Festivali’ni yöneten ve bu festivalin en önemli isimleri arasında yer alan Bernard Faivre d’Arcier tarafından Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan atölyede, bir gösterinin derinlemesine incelemesi yapılıp; metin, sahneleme, koreografi ve oyunculuk gibi farklı elemanları çözümlenecek.

Söyleşi: Avignon, Dünyanın En Büyük Tiyatrosu
8 Mayıs, 16.30, Fransız Kültür Merkezi
Bernard Faivre d’Arcier’in, 1980–1984 ve 1993–2003 yılları arasında direktörlüğünü üstlendiği süre boyunca Avignon Festivali profesyonelleşti, kapılarını dansa açtı ve gelişmeye devam etti. Bernard Faivre d’Arcier, bakanlık ve kültürel deneyimlerinden yola çıkarak, Fransa’nın en büyük festivallerinden biri olarak kabul edilen bir kültür olayını organizasyonel sorunlarıyla, gelişimiyle ve getirdiği yeniliklerle tiyatroseverlere anlatacak. Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilecek bu söyleşiye katılım için www.ifturquie.org adresinden kayıt yaptırmak gerekiyor.

Atölye Çalışması: Hayalbaz Kuklalar
8 Mayıs, 14.00-16.00, Uniq Çocuk Atölyesi
Mehmet Erbil tarafından, 5–6 yaş grubu 15 çocuğun katılımıyla gerçekleştirilecek olan atölyede çocuklar kendi hayal kahramanlarını tasarlayacaklar ve yine kendi tasarladıkları tiyatro sahnesinde, kahramanlarını canlandırma fırsatı bulacaklar.

Söyleşi: Çocuklar ve Gençler için Feminist Bakışlı Bir Sahne Performansı Yaratmak
10 Mayıs, 18.30, Salon
Stockholm Şehir Tiyatrosu’nun bir kolu olan Skärholmen Gençlik Tiyatrosu ve Unga Klara topluluğu, gençlik ve çocuk tiyatrosu alanında öncü bir role sahipler. Topluluklar, her yaştan seyirci için düzenledikleri çığır açan performanslarıyla dünyaca ün kazandılar. Bu söyleşide, Skärholmen’den Carolina Frände, Unga Klara’dan, Gustav Deinoff ve Farnaz Arbabi ise, son iki performansları Girls Will Make You Blush (Kızlar Yüzünüzü Kızartacak) ve Vitsvit (Beyaz Felaket) günümüz İsveç çocuk ve gençlik tiyatrosundaki yeni feminist bakış açısının yarattığı heyecan verici gelişmeler hakkında konuşacak. Atölye, Swedish Arts Council işbirliğiyle gerçekleştirilecek.

Söyleşi: Brecht’i/Brechtle Düşünmek
15 Mayıs, 14.00-15.30 / 16.00-17.30, Salon
20. yüzyılın önemli düşünürlerinden ve tiyatro insanlarından Bertolt Brecht, ölümünün 60. yılında, İstanbul Üniversitesi Haldun Taner Tiyatro Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen bir panelle anılıyor. Panel, farklı alanlardan, farklı yönelimler ve yöntemlerle Bertolt Brecht’e bakan sosyal bilimcileri bir araya getirerek, yazarın oyunlarının ve dile getirdiği durumların üzerinden günümüze dönük bir tartışma oluşturmayı amaçlıyor. Panelin ilk oturumunda İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, yazar ve dramaturg Oğuz Arıcı moderatörlük görevini üstlenirken, ikinci oturumun yönetimini dramaturg ve İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Nilgün Firidinoğlu yapacak.

Ustalık Sınıfı: Metinden Eyleme Giden Yolda Duyu İzlenimlerinin Aracı Rolü Üzerine
14-15-16 Mayıs Cumartesi, 10.00-14.00, Sahne KHAS
Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Bölümü Başkanı ile Film ve Drama Yüksek Lisans Programı Direktörü Çetin Sarıkartal tarafından gerçekleştirilecek olan ustalık sınıfı, metnin canlanması sürecinin uygulamalı çözümlemesi, ton ezberleme sıkıntılarının giderilmesi ve geçmiş oyunlardan hazır kalıpların gelişinin engellenmesi üzerine olacak.

Performans: Epimeleia Heautou
20 Mayıs, 20.30 / 21 Mayıs, 18.00, Alt
Epimeleia Heautou, yaşamlarının belirli bir anında yolları dans yolunda kesişen iki kadının, farklı bir çalışma hedefleyerek bir araya gelmeleri sonucunda ortaya çıkmış bir dans projesi olarak seyirciyle buluşuyor. Seyircinin kendilerini çepeçevre sardığı bir mekânsal yerleşme alanının içinde gerçekleşecek performansın koreografisini Ayrin Ersöz yaptı. Canan Yücel Pekiçten ve Ayrin Ersöz’ün dans figürleriyle sahneye taşıdığı performans mizah ve hüzünle örülen bir diyalogta dansla ifade yollarını araştırıyor.

Atölye Çalışması: Hareketten Fiziksel Eylemlere
18 Mayıs, Çağdaş Dans Teknikleri 09.30–11.00, Dans Tiyatrosu ve Doğaçlama 11.30–13.00
22 Mayıs, Veda Töreni 15.00-15.45, MSGSÜ Çağdaş Dans Ana Sanat Dalı
“Çağdaş Dans Teknikleri” atölyesinde, fiziksel eylemlerin dans hareketleri ile ilişkileri çalışmanın ana fikrini oluşturacak. Profesyonel dansçı ile dans öğrencilerinin başvurabildiği ve 20 kişiyle sınırlı olan atölyenin yanı sıra programda yer alan “Dans Tiyatrosu ve Doğaçlama” atölyesinde, dansın ve oyunculuğun iki ayrı bağımsız yapı olarak tanımlanabilmesi ile ilgili çalışma gerçekleştirilecek.

Söyleşi: Şiir-Tiyatro / Vsevolod Meyerhold – Nâzım Hikmet
21 Mayıs, 15.00, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi
Bu söyleşide, Meyerhold’un tüm yazılarını yayımlayan ve Meyerhold tiyatrosu konusunda dünyadaki en önemli uzmanlardan biri olan CNRS Sahne Sanatları Araştırma Laboratuvarı eski müdürü Béatrice Picon-Vallin ve Tiyatro-Devrim ve Meyerhold kitabını derleyen oyun yazarı ve çevirmen Ali Berktay, Meyerhold ve Nâzım Hikmet ekseninde şiir-tiyatro ilişkisini konuşacaklar.

Okuma Tiyatrosu ve Söyleşi: Kardeşlerimi Arıyorum
21 Mayıs, 15.00, SALT Galata
Yazar Jonah Hassan Khemiri, Avrupa’da yaşayan göçmen ve yabancıların temsilini merkeze aldığı Kardeşlerimi Arıyorum ile başkalarına ve kendimize karşı önyargılarımızla ilgili eğlenceli ve öfkeli bir hesaplaşma fırsatı sunuyor. Biriken’in yöneteceği, Rıza Kocaoğlu’nun sahne alacağı oyun okumasının ardından yaratıcı ekip ve oyunun çevirmeni Ali Arda ile bir söyleşi de gerçekleştirilecek. Atölye, Swedish Arts Council işbirliğiyle yapılacak.

Atölye Çalışması: Meyerhold Tekniği ve Şiir
22 Mayıs, 14.00-18.00, Müjdat Gezen Tiyatrosu
Ayşe Emel Mesçi tarafından, biyomekanik tekniğin ve beden kullanımının en temel ilkelerinin tanıtılacağı atölyede, bu hareketlerin dizelerle ilişkisi üzerinde de durulacak. Atölye, oyuncululuk öğrencilerinin katılımıyla yapılacak.

Söyleşi: Sahne Sanatları Alanında Oyuncu Statüsü ve Hakları
22 Mayıs, 15.00, Uniq Hall Toplantı Salonu
İstanbul Tiyatro Festivali ve Oyuncular Sendikası tarafından ortaklaşa düzenlenen bu söyleşi, ülkemizde sahne sanatları alanında çalışan oyuncu, dansçı ve tüm performans sanatçılarının çalışma statülerini, yasal olarak mevcut ancak pratikte uygulanmayan kanuni haklarını konu ediniyor.

Atölye Çalışması: Kerem Gelebek
24 Mayıs, 16.00-18.00, MSGSÜ Çağdaş Dans Ana Sanat Dalı
Kendisi de konservatuvar mezunu olan Kerem Gelebek bu atölyede, bir dans gösterisinin oluşum aşamalarından ve bazı pratiklerinden bahsedecek, doğaçlamanın deneyimlemeye döndürülmesi üzerine temel noktalar üzerinde duracak. Dans bölümü öğrencileri ve profesyonellere açık olan atölye 20 kişinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Atölye Çalışması: İçindeki Komiği Keşfet
25 Mayıs, 11.30-14.30, Üsküdar Stüdyo Sahne
British Council İstanbul işbirliğiyle gerçekleştirilecek Spymonkey’in clown tiyatrosunun temel ilkelerinin tanıtılacağı, komedi becerilerinin nasıl geliştirilebileceği ve sadeleştirilebileceği konusunda ipuçlarının sunulduğu eğlenceli atölye çalışmasında, oyunlar sahnelenecek, grup içinde ve seyirciyle güven geliştirme egzersizleri yapılacak. Yalnızca profesyonellere açık olan atölye 24 kişinin katılımıyla yapılacak.

İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ’NİN DESTEKÇİLERİ

20. İstanbul Tiyatro Festivali’ne, festival sponsorları Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın yanı sıra gösteri sponsorları British Council İstanbul, Türk Tuborg A.Ş. ve Tekfen Holding ile özel gösteri sponsoru olarak ENKA Vakfı destek veriyor.

Festival, Avrupa Birliği Yaratıcı Avrupa Programı, İstanbul Devlet Tiyatroları, Fransız Kültür Merkezi, Kadıköy Belediyesi, Swiss Arts Council, Prohelvetia, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Zorlu Performans Sanatları Merkezi ve Uniq İstanbul işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

20. İstanbul Tiyatro Festivali’nin gerçekleştirilmesine TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, TC İstanbul Valiliği, TC İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TC Beyoğlu Kaymakamlığı ve Beyoğlu Belediyesi de destek veriyor.

İKSV’nin tüm festivallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone Türkiye, Resmi Taşıyıcı DHL, Resmi Konaklama Sponsoru Martı Istanbul Hotel ve Servis Sponsorları Zurich Sigorta ile Memorial Sağlık Grubu destek veriyor.

20. İstanbul Tiyatro Festivali’nin tanıtım kampanyasını Bravo İstanbul hazırladı.

İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ BİLETLERİ

20. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri 12 Mart Cumartesi günü 10.00’dan itibaren:
• Biletix satış noktaları,
• Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00),
• Biletix web sitesi (www.biletix.com),
• İKSV ana gişeden (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, 13 Mart hariç Pazar günleri kapalıdır)
alınabilecek.

Biletix Müşteri Hizmetleri, Biletix app ve Biletix web üzerinden temin edilen biletler, etkinlik günü etkinlik mekânında gösterimden iki saat önce teslim alınabilir. Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %25’e varan özel indirimlerden yararlanabilecekler. Siyah ve Beyaz Lale üyeleri biletlerini 7 ve 8 Mart, Kırmızı ve Sarı Lale üyeleri ise 9, 10 ve 11 Mart tarihlerinde biletlerini öncelikli olarak alabilecekler.

20. İstanbul Tiyatro Festivali programı ve etkinlikleriyle ilgili tüm gelişmeler sosyal medya kanallarının yanı sıra AppStore ve Google Play’den indirilebilen İKSV Mobil uygulamasından da takip edilebilir. Festivalin broşürü İKSV’den (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.

Ayrıntılı bilgi için: tiyatro.iksv.org

İstanbul Tiyatro Festivali’ni sosyal medyada takip etmek için:
facebook.com/istanbultiyatrofestivali
twitter.com/tiyatrofest
instagram.com/istanbultiyatrofestivali

https://www.egzotikforum.com

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz