'Sayaç okuma bedeli' 30 yerine 20 günlük fatura üzerinden tahsil ediliyor, olan vatandaşa oluyor.
Elektrik dağıtım şirketleri normalde 30 gün üzerinden okumaları gereken elektrik tüketimini zaman zaman 20 güne düşürüp vatandaşın cebinden haksız kazanç sağladığı ortaya çıktı. Yapılan hesaplamalara göre, fatura başına alınan sayaç okuma bedeli 30 yerine 20 günlük fatura üzerinden tahsil edildiğinde, vatandaşın ödediği bu bedel 50 zamlanıyor.
YÜZDE 50 ZAM!
Elektrik faturaları üzerinden vatandaşa getirilen fazladan yüke her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Haksız kazanç sağladığı gerekçesiyle bir çok ilde dava edilen sayaç okuma bedeli, fatura oyunuyla vatandaştan katmerli alınmaya başladı. Bazı dağıtım şirketleri elektrik tüketimini 30 gün yerine 20 günlük okuma dönemi üzerinden faturalandırıp vatandaşa gönderiyor. Sayaç okuma bedeli, elektrik tüketim miktarına göre değil fatura başına alındığı için 10 gün kısalan fatura dönemi, yaklaşık 60 kuruşluk okuma bedelinin yüzde 50 zamlı tahsil edilmesine yol açıyor.
GİZLİ ZAM!
Elektrik dağıtım şirketleri fatura dönemlerini kendi nakit ihtiyaçlarına göre ayarlamak için düzensiz faturalama yöntemi kullanıyor. Şirketler, bu amaçla zaman zaman 40-45 günlük, zaman zaman da 20-25 günlük faturalar düzenliyor. 30 günden uzun süreli faturalarda açma-kesme tutarı vatandaşa ek yük getirirken, kısa süreli faturalarda sayaç okuma bedeli gizli yoldan zamlanmış oluyor.
FATURA BAŞINA 9 MİLYON LİRA!
Türkiye genelinde yaklaşık 30 milyon elektrik abonesi bulunuyor. Fatura dönemi 20 gün de, 30 gün de olsa her bir faturadan 50 ila 60 kuruş sayaç okuma bedeli alınıyor. Tüketimi 25 bin kws düzeyini aşan abonelerin ödediği bu bedel ise 5 liraya kadar çıkıyor. Konutların 30 günlük dönem için ödemesi gereken ortalama 60 kuruş sayaç okuma bedeli 20 günlük faturada reel olarak 90 kuruşa yükseliyor. Fatura başına 30 kuruşluk bu gizli zam nedeniyle vatandaşlar farkında olmadan fatura başına yaklaşık 9 milyon lira para ödemek zorunda kalıyor.