SÖZCÜ / ANKARA
Gelecek hafta Genel Kurul’da görüşülmesi beklenen torba yasa içinde internet ile ilgili düzenleme de yer alıyor. Düzenleme yasalaşırsa Başbakanlık ve bakanlıklara içerik kaldırma ve erişim engelleme yetkisi verilmiş olacak.
17/25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile ilgili ses kaydı, telefon görüşmesi, görüntü, haberler nedeniyle devreye sokulmak istenen internet yasakları bir kez daha gündeme getiriliyor. Daha önce Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) internette mahkeme kararı olmadan engelleme yetkisi veren düzenleme CHP’nin itirazı üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bunun üzerine değişiklik yapılarak TİB Başkanı’na verilen yetkiye mahkeme şartı getirilmişti. CHP bir kez daha ‘özel hayatın ihlal edildiği’ gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne gitti.
Bu kez TİB Başkanı’na verilen internet engelleme yetkisi genişletildi. Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi nedenlerinden bir veya birkaçına bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, başkanın talimatı üzerine TİB engelleme yapabilecekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararı geldi. Bu yasa Erdoğan’ın onayladığı ilk yasa olma özelliğini de taşıyor.
İNTERNET YÜRÜTMENİN KONTROLÜNE GİRİYOR
Anayasa Mahkemesi “kişisel hak ve özgürlüklerin ihlali” gerekçesiyle iptal kararı vermişti. İnternete yasak getiren düzenlemenin ilk halinde TİB başkanı yetkiliyken gelecek hafta görüşülmesi beklenen düzenlemede yürütme yani Başbakan ve bakanlıklar devreye sokuluyor. Düzenleme özetle şöyle:
”Yaşam hakkı ile kişilerin can, mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden biri halinde hakim kararı ya da bu kararın gecikmesi durumunda Başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebiyle içerik çıkarılması veya erişim engellemesi kararı verilebilecek. Karar dört saat içinde uygulanmak zorunda. Kararı yerine getirmeyenlere 50 bin ile 500 bin TL para cezası verilebilecek”