Başak KAYA / ANKARA
Teklif yasalaşırsa Yargıtay’da “Benim görevlendirdiğim hakim” dönemi başlayacak.Yargıtay Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Altı maddelik teklif ile Yargıtay’da yeni yapılanmaya gidiliyor. Teklifin, gelecek hafta Adalet Komisyonu’na gelmesi bekleniyor.
Mevcut yasada, Yargıtay Hukuk dairelerine temyiz incelemesi için gönderilecek dava dosyaları ilgili daireye gönderiliyor. Teklifle “Hukuk Ön İnceleme Birimi” oluşturuluyor ve bu dosyaların hangi daireye gideceğine karar veren bir mekanizma oluşturuluyor. Bu kurulun verdiği karar ise kesin olacak.
Teklifle yeni bir kadro da oluşturuluyor. Kurulun başkanlığını Yargıtay Birinci Başkanvekili yapacak. Üyeler ise her daireden birer kişi olmak üzere bir yıllık süreyle dört asıl dört yedek üyeden oluşacak. Kurul bünyesinde yeni bir büro kurulacak ve burada çalışmak üzere ‘yeteri kadar’ tetkik hakim ve personel görevlendirilecek.
Yargıtay Büyük Genel Kurulu 469 üyeden oluşuyor. Bu kurulun seçimlerinde ‘hükümet’, ‘cemaat’, ‘sosyal demokratlar’ ayrı listeler çıkarıyor. Kuruldaki bu bıçak sırtı dengeye karşı görevi elinden alınıyor. Teklifle, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun verdiği kararlara karşı temyiz incelemelerini 47 kişilik Hukuk Genel Kurulu’nda yapılması planlanıyor.Hukukçular yapılmak istenen değişikliği SÖZCÜ’ye yorumladı.
DOSYA İSTEMEDİĞİMİZE GİTMESİN
Anayasa Profesörü ve CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, bu düzenlemenin cemaat korkusundan kaynaklandığını belirtti. Batum, “Dosyalar bizim istediğim kişilere gitsin deniyor. Böylece de istemediğimiz sonuçlar çıkmasın isteniyor. Bu kadar siyasallaşmış bir yargıda risk almıyorlar davaları garantiye alıyorlar. Bu da yargı üzerindeki baskının başka bir yöntemi olarak kullanılabilir” dedi.
CİDDİ ŞAİBELERE NEDEN OLUR
CHP İstanbul Milletvekili Aday Adayı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise “Daireler kenendileriyle ilgisiz davalara bakacaklardır. Bunlar ciddi şaibelere neden olabilecektir. Yerel mahkemeler özellikle belli dairelere gönderdiklerinde, o daireler bir ay içinde karar vermediklerinde, yine dava ellerinde kalacaklardır. Bunlar iş bölümünü by-pas eden anlaşmalı uygulama gibi… Yargıtay’ı yıpratacak çok ciddi durumlara yol açabilecektir” dedi.