Bankacılık sektörünü alt üst eden 2001 krizinde Demirbank’ı alarak sektöre giren İngiliz devi HSBC’nin kara para endişesi nedeniyle Türkiye’den ayrılma planları yaptığı bildirildi. HSBC’nin gitmesi halinde bankacılık sektöründe yeni birleşmelerin yaşanması bekleniyor.
ABD merkezli Citibank’ın ardından İngiliz bankası HSBC’nin de Türkiye’den göçme planları yapmasında ABD’de kara para nedeniyle yediği cezanın etkili olduğu ifade edildi. HSBC’nin, bu ceza sonrasında Türkiye’de ticari bankacılıktan çekilip ticari personelini işten çıkardığını belirten bankacılar şu bilgileri verdiler:
ŞİRKETLERE KAPIYI KAPATTI
“HSBC, ABD’de kara para nedeniyle ceza yiyince gelişmekte olan ülkelerden korkmaya başladı. Çünkü örneğin Türkiye’de 100 bin lira mevduat yatırmak için şubeye gelen bir şirkete, ‘nerden buldun’ diye sorması lazım. Türkiye’de çoğu şirket kayıt dışı çalışıyor. Bankaya getirdiği paranın kara para olmadığını ispat edemiyor. HSBC de bu nedenle yeni bir kara para kazasına uğramamak için büyük mevduatları almamaya başladı. Sonunda da kurumsal bankacılıktan çıktı” bilgisini verdiler.
TÜKETİCİDE REKABET EDEMEDİ
HSBC’nin daha sonra sadece bireysel bankacılığa yöneldiğini belirten bankacılar, ancak bu alanda büyük bankalarla rekabette geriye düşünce kar edemez hale geldiğini söylediler. Bankacılar, “Bireysel bankacılık alanında kar edebilmek için en az bin şubeli bir banka olmak, 10 milyon müşteri edinmek, kredi kartında marka olmak lazım. Ticari alandan çıkan HSBC 294 şubesiyle bu alanda büyüklerle rekabette zorlandı” değerlendirmesini yaptılar.
YENİ BİRLEŞMELER OLABİLİR
Bankacılar, HSBC’nin Türkiye pazarından çıkması halinde sektörde yeni bir birleşme operasyonun yaşanmasını bekliyorlar. Bankacılara göre, HSBC’nin satılması halinde bu bankaya bin şubeye ulaşmış büyük bankalar ilgi göstermeyecek. Büyük ilgi ise 600-700 şubeli orta ölçekli bankalardan gelecek. HSBC’yi alacak orta ölçekli bir bankanın bin şubeye ulaşarak rekabet şansı yakalayacağına işaret eden bankacılar, HSBC’nin satışının Denizbank, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ve Finansbank gibi orta ölçekli bankalar için büyük fırsat olacağı değerlendirmesinde bulundular.
HSBC CEO’su Stuart Gulliver, 23 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada Brezilya ve Meksika ile birlikte Türkiye’deki faaliyetlerden çıkmanın üst yönetimin önemli gündemleri arasında bulunduğunu bildirmişti.