Asuman ARANCA/ANKARA
Ankara’da “Parasız, anadilde eğitim ile dershane ve sınavların kaldırılması” için eylem yapan 8 çocuk hakkında açılan davada mahkeme, emsal bir karara imza attı.
Ankara 2. Çocuk Mahkemesi hakimi Gökten Koçoğlu, eylemci çocukların dershanelerin kapatılması, anadilde eğitim verilmesi ve sınavların kaldırılması için slogan attıklarını belirterek, “Bu taleplerin hükümetin programında olduğu, dershanelerin liseye dönüştürülme kararı alındığı, siyasilerin dahi anadilde eğitim taleplerini gündemlerine aldıkları hususu da göz önüne alındığında, eylemcilerin katıldıkları gösteri yürüyüşünde attıkları sloganlar bakımından cezalandırılmalarının hakkaniyete uygun olmayacağı bir gerçektir” diyerek, çocukların beraatına karar verdi.
Beraat kararında ”Bir gösteri yürüyüşünde eylemcilerin yaymaya çalıştığı düşünceler toplumda bazı kişiler bakımından rahatsız edici olarak görülebilir. Bu durumda gösteri yürüyüşü yapanların karşı görüşteki kişilerden gelebilecek şiddete maruz kalma korkusu olmaksızın gösterilerini gerçekleştirebilmeleri gerekir. Demokrasilerde güvenlik güçlerinin bir görevi de, kanunlarla düzenlenen gösterilere katılan kişilerin bu görüşlerini karşı görüşteki kişilerden gelebilecek şiddete karşı da korumaktır” denildi.
11 Nisan 2010 tarihinde Kızılay Sakarya Caddesindeki trafiğe kapalı alanda toplanan bir grup öğrenci, “parasız, anadilde eğitim ile dershane ve sınavların kaldırılması” için eylem yapmıştı. Ellerinde Dev-Lis, Dev-Genç yazılı pankartlar taşıyan öğrenciler, “eşit parasız, bilimsel, anadilde eğitim”, “baskılar bizi yıldıramaz”, “sınavlar kalksın dershaneler kapatılsın”, gibi sloganlar attı.21 eylemci gözaltına alındı. Olayın ardından Ankara Başsavcılığı 8 çocuk hakkında “polise direnme, mala zarar verme, hakaret ve işyeri dokunulmazlığını ihlal” suçlarından dava açmıştı.