İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Nisan ayının ilk haftasında 16 oyunla seyirci karşısına çıkıyor. 1-5 Nisan 2015 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle; Şekerpare, Ölü Adamın Cep Telefonu, İstanbul Efendisi, On İki Öfkeli Adam, Terzi, Lysistrata “Kadınlar da Savaşırsa”, Hıdırellez ve çocuk oyunları; Balon, Piti, Alaaddin’în Sihirli Lambası, Harikalar Mutfağı, Üzgün Ağaçlar Ülkesi, Islık Sever Max, Bisküvi Adam, Birgün Ayakkabımın Teki, Kedi ile Palyaço…
Nisan ayının ilk haftasında sahnelenecek oyunlar ve konuları şöyle;
ŞEKERPARE
19. yüzyıl İstanbul’u… Düzenbaz Komiser Ziver’in karakoluna tayin olan; kimine göre saf, kimine göre enayi; Bekçi Cumali, Galata’nın “namlı” kızlarından Şekerpare’ye vurulur. İki kalp birbirini bulmuştur bulmasına ama, Ziver’in Cumali için başka planları vardır. Halkımızın aşina olduğu sirto ve longalara sözler yazılarak müziklenen Türk Sineması’nın ünlü klasiği tiyatro sahnesinde… Yavuz Turgul’un yazdığı, Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Engin Alkan, Uğur Dilbaz, Dolunay Pircioğlu, Aybar Taştekin, Tanju Tuncel, Pervin Bağdat, Zeynep Göktay Dilbaz, Zeynep Çelik Küreş, Yeşim Mazıcıoğlu, Ümit Bülent Dinçer, Yağmur Damcıoğlu, Aslı Menaz, Berfu Aydoğan, Cem Baza, Cafer Alpsolay, Volkan Öztürk/Onur Demircan, Çağlar Ozan Aksu, Ercan Demirhan, Emre Çağrı Akbaba rol alıyor. Oyun; 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde…
ÖLÜ ADAMIN CEP TELEFONU
Cep telefonunuz siz bu dünyadan ayrıldığınızda başkalarının eline geçerse yaşamaya devam edebilir misiniz? Cep telefonunuz yaşadığınız süre içinde tüm hayatınızı kontrol etmeye başlamışsa, kendi varlığınızı gerçekten ispat edebilir misiniz? Ya da siz öldükten sonra tüm kontrolü başkası ele geçirirse, kim ve ne olduğunuzu nasıl kanıtlayabilirsiniz? Daha da vahim olanı, bir makine tüm hayatınızı kontrol altına alırsa ondan nasıl kurtulabilirsiniz? Tüm bu sorulara yanıt arayan, Sarah Ruhl’un yazdığı Arda Aydın’ın yönettiği oyun, 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde… Oyunda; Nergis Çorakçı, Yeliz Gerçek, Arda Aydın, Pelin Budak, Nurseli Tırışkan rol alıyor.
İSTANBUL EFENDİSİ
Osmanlı’da Lale Devri’nin sonrasında dönemin baş kadısı İstanbul Efendisi’nin konağında geçen olayları dolantı komedyası üslubuyla ele alan İstanbul Efendisi, Osmanlı’nın kültürel ve etnik çeşitliliğine vurgu yaparak İstanbul folklorundan örnekleri modern bir anlatımla sergilemektedir. Kızına uygun bir damat adayı bulmak için yıldız fallarına bel bağlayan İstanbul Kadısı Savleti Efendi’nin başına gelenlerin müzikal bir anlatımla seyirciyle buluştuğu oyun, 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Musahipzade Celâl‘in yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği oyunda; Tankut Yıldız, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Emre Şen, Edip Tepeli, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Berna Adıgüzel, Zeynep Ceren Gedikali, Derya Çetinel, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Çiğdem Gürel, Senem Oluz, Özge Midilli, Murat Güreç, Utku Akıncı, Kayahan Erdem, Gözde İpek Köse, Melisa Demirhan rol alıyor.
ON İKİ ÖFKELİ ADAM
Sinema ve sahnede bir klasik olmayı başarmış On İki Öfkeli Adam, Şehir Tiyatroları’nda çağdaş bir rejiyle 100. yılda tekrar seyircinin beğenisine sunuluyor. Şüphelinin suçlu olduğunun genel kabul görüldüğü jüride, bir üye bu karara karşı çıkarsa ne olur? Oyun, 12 jüri üyesi üzerinden adalet kavramını sorguluyor. Reginald Rose’un yazdığı, Arif Akkaya’nın yönettiği oyun 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde… Oyunda; A. Gökmen Altuğ, Mehmet Avdan, Yalçın Avşar, Metin Çoban, Rahmi Elhan, Kutay Kırşehirlioğlu, Gün Koper, Enes Mazak, Nihat Alpteki, Serdar Orçin, Ahmet Özarslan, Erkan Akkoyunlu, Burteçin Zoga yer alıyor.
TERZİ
Slawomir Mrozek’in yazdığı Neşe Taluy Yüce’nin çevirdiği Ragıp Yavuz’un yönettiği Terzi oyununda, ülkesi işgal edilen Ekselans, kendisine hâlâ yeni giysiler diktirip topluma içi boş modeller önermeye çalışırken Barbarlar kapıya dayanmıştır. İşgalcilerin lideri Tozluk, çürümüş olan bu siste¬mi ortadan kaldırıp yeni bir düzen getireceğine inanır. Ancak yeni sistemin nasıl şekilleneceğinin cevabı sürekli yeni biçimler öneren Terzi’dedir. Çağdaş Polonya Tiyatrosu’nun en tanınmış yazarla¬rından olan Slawomir Mrozek, bu oyunuyla kültürel değişim noktalarında sınanan insanın dramını aktarıyor. Oyunda; Ahmet Saraçoğlu, Ergun Üğlü, Gülce Çakır, Emre Karaoğlu, Çimen Turunçoğlu Baturalp, Can Başak, Emrah Derviş Soylu, Can Tarakçı yer alıyor. Oyun, 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde…
LYSISTRATA “KADINLAR DA SAVAŞIRSA”
Lysistrata “Kadınlar da Savaşırsa” ilk kez 2012-2013 sezonu sonunda Makedonya’da “Uluslararası Stobi Antik Drama Festivali”nde seyirci karşısına çıktı ve orada En İyi Kadın Oyuncu (Nazan Yatgın Palabıyık), Sahne Görsel Efekt Tasarımı (Kemal Kocatürk, Sırrı Topraktepe) ödüllerine layık görüldü. Aristophanes’in yazdığı Kemal Kocatürk’ün yönettiği Lysistrata “Kadınlar da Savaşırsa” “savaş” ve “kadının toplumdaki yeri” temalarını işliyor. Oyunda savaşlardan bıkıp usanan kadınların eşlerini kaybetmemek ve daha güzel bir gelecek için Antik Atina’daki yönetim merkezi Akropolis’i işgal etmeleri ve erkeklerin savaşa katılmaları durumunda kadınlıklarını öne çıkarmaları anlatılıyor. Oyunda; Berrin Akdeniz, Hülya Arslan, Murat Bavli, Demet Bozyaka, Ayşen Çetiner, Gökhan Eğilmezbaş, Bensu Orhunöz, Çağrı Ö. Hün, Irmak Örnek, Selçuk Soğukçay, İbrahim Ulutaş, Nazan Yatgın Palabıyık, Çağlar Yiğitoğulları, Okan Patırer rol alıyor. Oyun, 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde…
HIDRELLEZ
Hıdrellez, Meriç nehri kıyısında yaşayan coşkulu “Romanlar”dan hüzünlü bir aşk öyküsü… Firuze Engin’in yazdığı Ali Yaylı’nın yönettiği “Hıdrellez”, ruhu ne kadar özgür olursa olsun, sevdiğinin gönlünde tutuklu kalan genç bir kızın çaresizliğini ve yalnızlığını konu alırken, bir dönemin siyasi acılarına da tanıklık ediyor. Firuze Engin’in yazdığı, Ali Yaylı’nın yönettiği oyun, 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde… Oyunda; Melahat Abbasova, Engin Akpınar, Melike Altınbaran, Ceysu Aygen, Şenay Bağ, Radife Baltaoğlu, Vildan Türkbaş, Esra Ülger, Gürol Güngör, Fahri Kıncır, Elçin Atamgüç, Emrah Can Yaylı, Elyasa Çağlar Evkaya, Ozan Tura, Merve Keleş, Özgür Dağ, Hüsnü Demiralay yer alıyor.
ÇOCUK OYUNLARI
BALON (7+ Yaş)
Şehir Tiyatroları’nın yeni çocuk oyunu Balon, dünden bugüne sosyal hayatın siyahlarını ve beyazlarını bir balon metaforu ile seyirciye ulaştırıyor. Özellikle büyükşehirlerde sosyokültürel çeşitliliğin; bir mahalle ölçeğinde değerlendirildiğinde, yediden yetmişe yozlaşma sorunu ile karşı karşıya kalındığını apaçık görüyoruz. Güzelliklerin gittikçe azaldığı mahalle hayatında, kötülüklerin ortaya çıkması, sorunların kartopu gibi büyümesi ve bununla beraber çözümsüz bir hal almasına sebep oluyor. Balonunu kötülükle şişiren Savaş için, hikâyemizin yaşandığı mahalle aranıp da bulunmayacak bir yer. Savaş, çocukların ve yetişkinlerin olumsuz davranışlarının hakim olduğu bu mahallede kendini çok mutlu hisseder. Balon adeta mahallenin nabzını ölçer, ne vakit kötülükler artıp, olumsuz durumlar meydana gelse, balon daha da büyür. Bir saatli bombanın patlamaya yaklaşması gibi balon da, her olumsuzlukta biraz daha büyür. Mahalledeki çocuklar oyunlarını doğru oynadıklarını ve çevrelerine zarar vermeden kimseyi üzmediklerini düşünürler. Yetişkinlerin çekişmeleri her geçen gün artar. Mahalle bakımsız bir hal alır. Ve bir gün mahalleye Savaş gelir… Murat Karahüseyinoğlu’nun yazdığı Murat Ozan’ın yönettiği oyun, 5 Nisan 2015 tarihinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde… Oyunda, Arda Alpkıray, Tuğçe Açıkgöz, Berk Samur, Müge Çiçek, Nagehan Erbaşı, Hüseyin Kefeli, Çağlar, Polat, Eylül Soğukçay, Doğan Şirin, Nazan Yatgın rol alıyor.
PİTİ (3+ Yaş)
Okan Karaca’nın yazıp yönettiği Piti oyununda, annesini kaybetmiş bir kaz yavrusu olan Piti, daha yumurtadayken üç kardeşin bahçesine yuvarlanır. Yumurta çatlar, içinden Piti çıkar. Üç kardeş Piti’yi çok severler ve ona annesini bulması için yardım etmeye karar verirler. Fakat Muhteşem Kurt peşinde olduğu uçurtmayı ele geçirebilmek için Piti’yi kaçırır. Oyunda; Şenay Bağ, Pınar Aygün, Engin Akpınar, Okan Karaca, Ceren Hacımuratoğlu rol alıyor. Oyun, 5 Nisan 2015 tarihinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde…
ALAADDİN’İN SİHİRLİ LAMBASI (6+ Yaş)
Alaaddin, iyi niyetli, sevgi dolu, müziği çok seven bir gençtir. Rüyalarında gördüğü prensesle evlenmektir hayali. Ama bir türlü iş bulamaz kendine. Bir gün çok uzaklardan, şarkılarını dinleyen güzeller güzeli prensesle karşılaşır ve birbirlerine aşık olurlar. Kral'ın kötü yürekli veziri ise sihirli lambanın Alaaddin'in evinde olduğunu öğrenmiştir. Bakalım Alaaddin cin'inde yardımıyla önüne çıkan zorlukları aşabilecek mi? Turgay Yıldız’ın yazıp Özgür Atkın’ın yönettiği oyunda Ceysu Aygen, Serkan Bacak, İbrahim Can, Hamit Erentürk, Samet Hafızoğlu, Cihan Kurtaran, Nilay Yazıcıoğlu rol alıyor. Oyun; 5 Nisan 2015 tarihinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde…
HARİKALAR MUTFAĞI (7 + Yaş)
Haluk Işık ve Ege Işık’ın yazdığı Uğur Arda Aydın’ın yönettiği Harikalar Mutfağı’nda Papatya Sokağı'nda lokantaları olan iki aşçı Gümüşkepçe ve Kırıkçatal'ın yemek pişirme macerası anlatılıyor. Oyunun önemli kahramanları, kedi Yorgunpençe, fare Kazmadiş ve bayan Gülücük’tür. Oyunda ustalığın, bir işi yaparken gösterilen özen, sevgi ve dikkatle ortaya çıkabileceği düşüncesi işleniyor. Özgür Dereli, Ertan Kılıç, Güzin Alkan, Gözde İpek Köse, Nilay Bağ’ın rol aldığı oyun; 5 Nisan 2015 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde…
ÜZGÜN AĞAÇLAR ÜLKESİ (5+ Yaş)
Gökçe Yaşar’ın yazıp, Yeşim Koçak ve Selin Türkmen’in yönettiği Üzgün Ağaçlar Ülkesi’nde tüm ağaçlar artık kocaman meyveler vermektedir. Kral da, yemeğe düşkün Kraliçe de bu işten pek memnundur. Ama Büyücü’nün daha büyük meyveler yetiştirmek için hazırladığı iksirler, aslında bütün ağaçları hasta etmekte, kurutmaktadır. Prenses, ne yapsa da Kral babasına bunu anlatmayı başaramaz. Günün birinde Kraliçe de Prenses de iksirli meyvelerden yiyerek uykuya dalar. Şimdi Kral çok sevdiği kızı ve Kraliçe’sini uyandıracak bir çare bulmak zorundadır. Can Alibeyoğlu, Gülşah Bayar, Melisa Demirhan, Zeynep Ceren Gedikali, Buğra Can Ildırışık, Emre Karaoğlu ve Can Tarakçı’nın rol aldığı oyun; 5 Nisan 2015 tarihinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde…
ISLIK SEVER MAX (5+ Yaş)
Bir çocuk düşünün, ailesi onunla oyun oynamıyor. Koşması, resim yapması, ses çıkarması yasak. Herkesin hor gördüğü, kimsenin anlamadığı bu çocuğun hayatında bir gün bir mucize gerçekleşir. Diş boşluğundan çıkan muazzam bir ıslık, küçük Maximillian hayatında bir dönüm noktası olacaktır. Volker Ludwig ve Carsten Krüger’in yazdığı Kubilay Penbeklioğlu’nun yönettiği oyunda; Emrah Can Yaylı, Zeynep Çelik Küreş / Ceylan Çete, İrem Erkaya, Nurdan Kalınağa, Ozan Tura, Özgür Dağ, Tankut Yıldız rol alıyor. Oyun, 5 Nisan 2015 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde…
BİSKÜVİ ADAM (5+ Yaş)
Büyük evin saati Guguk Bey'in ansızın kısılan sesi, ev sahipleri tarafından onu çöpe atılma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Ama mutfaktaki arkadaşları Tuz, Biber, sonradan aralarına katılacak olan Poşet Çay ve en çok da fırından yeni çıkmış Bisküvi Adam'ın yardımıyla bunun üstesinden hep birlikte geleceklerdir. Bisküvi Adam'ın Fare ile mücadelesi de Rutin hayatlarına yeni bir tempo getirir. Bir evin mutfağında, herkes uyuduktan sonra kurulan yepyeni bir dünyanın oyunu Bisküvi adam, mücadele, ön yargı, yardımlaşma ve her şeye rağmen birlikte yaşama kavramlarını eğlenceli bir dille anlatırken; çocukların hayal dünyasını renkli kılan neşeli sahneler de içeriyor. David Wood’s’un yazıp Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Nazif Uğur Tan, Müslüm Köse, Damla Cangül, Esen Koçer, Gülsün Odabaş, Ada Alize Ertem rol alıyor. Oyun, 5 Nisan 2015 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde…
BİR GÜN AYAKKABIMIN TEKİ (3–6 Yaş)
Rengarenk bir mutfak… Ama her yer çok dağınık… Oyuncu mutfağı toplamaktan sıkılıp gitmeye karar verir ama ayakkabısının tekini bir türlü bulamaz. O da ne, önce ayakkabısının diğer teki, sonra mutfaktaki her şey konuşmaya başlar. Kayıp ayakkabı, Kaptan Cook’u aramaya gitmiştir ve kim bilir başından ne maceralar geçmektedir… Derya Yıldırım’ın yazdığı, Özgür Kaymak Tanık’ın yönettiği oyunda Derya Yıldırım/Derya Çetinel rol aldığı oyun, 2 Nisan 2015 tarihinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde…
KEDİ İLE PALYAÇO (3+ Yaş)
Erhan Özçelik’in yazıp yönettiği Kedi ile Palyaço’da dostluğun önemi kedisini kaybeden bir palyaço ile sahibini arayan bir kedinin eğlenceli ilişkileri ekseninde aktarılıyor. Oyunda; Pınar Demiral, Okan Patırer rol alıyor. Oyun, 2 Nisan 2015 tarihinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde…
İyi seyirler…
Nisan ayının ilk haftasında sahnelenecek oyunlar ve konuları şöyle;
ŞEKERPARE
19. yüzyıl İstanbul’u… Düzenbaz Komiser Ziver’in karakoluna tayin olan; kimine göre saf, kimine göre enayi; Bekçi Cumali, Galata’nın “namlı” kızlarından Şekerpare’ye vurulur. İki kalp birbirini bulmuştur bulmasına ama, Ziver’in Cumali için başka planları vardır. Halkımızın aşina olduğu sirto ve longalara sözler yazılarak müziklenen Türk Sineması’nın ünlü klasiği tiyatro sahnesinde… Yavuz Turgul’un yazdığı, Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Engin Alkan, Uğur Dilbaz, Dolunay Pircioğlu, Aybar Taştekin, Tanju Tuncel, Pervin Bağdat, Zeynep Göktay Dilbaz, Zeynep Çelik Küreş, Yeşim Mazıcıoğlu, Ümit Bülent Dinçer, Yağmur Damcıoğlu, Aslı Menaz, Berfu Aydoğan, Cem Baza, Cafer Alpsolay, Volkan Öztürk/Onur Demircan, Çağlar Ozan Aksu, Ercan Demirhan, Emre Çağrı Akbaba rol alıyor. Oyun; 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde…
ÖLÜ ADAMIN CEP TELEFONU
Cep telefonunuz siz bu dünyadan ayrıldığınızda başkalarının eline geçerse yaşamaya devam edebilir misiniz? Cep telefonunuz yaşadığınız süre içinde tüm hayatınızı kontrol etmeye başlamışsa, kendi varlığınızı gerçekten ispat edebilir misiniz? Ya da siz öldükten sonra tüm kontrolü başkası ele geçirirse, kim ve ne olduğunuzu nasıl kanıtlayabilirsiniz? Daha da vahim olanı, bir makine tüm hayatınızı kontrol altına alırsa ondan nasıl kurtulabilirsiniz? Tüm bu sorulara yanıt arayan, Sarah Ruhl’un yazdığı Arda Aydın’ın yönettiği oyun, 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde… Oyunda; Nergis Çorakçı, Yeliz Gerçek, Arda Aydın, Pelin Budak, Nurseli Tırışkan rol alıyor.
İSTANBUL EFENDİSİ
Osmanlı’da Lale Devri’nin sonrasında dönemin baş kadısı İstanbul Efendisi’nin konağında geçen olayları dolantı komedyası üslubuyla ele alan İstanbul Efendisi, Osmanlı’nın kültürel ve etnik çeşitliliğine vurgu yaparak İstanbul folklorundan örnekleri modern bir anlatımla sergilemektedir. Kızına uygun bir damat adayı bulmak için yıldız fallarına bel bağlayan İstanbul Kadısı Savleti Efendi’nin başına gelenlerin müzikal bir anlatımla seyirciyle buluştuğu oyun, 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Musahipzade Celâl‘in yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği oyunda; Tankut Yıldız, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Emre Şen, Edip Tepeli, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Berna Adıgüzel, Zeynep Ceren Gedikali, Derya Çetinel, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Çiğdem Gürel, Senem Oluz, Özge Midilli, Murat Güreç, Utku Akıncı, Kayahan Erdem, Gözde İpek Köse, Melisa Demirhan rol alıyor.
ON İKİ ÖFKELİ ADAM
Sinema ve sahnede bir klasik olmayı başarmış On İki Öfkeli Adam, Şehir Tiyatroları’nda çağdaş bir rejiyle 100. yılda tekrar seyircinin beğenisine sunuluyor. Şüphelinin suçlu olduğunun genel kabul görüldüğü jüride, bir üye bu karara karşı çıkarsa ne olur? Oyun, 12 jüri üyesi üzerinden adalet kavramını sorguluyor. Reginald Rose’un yazdığı, Arif Akkaya’nın yönettiği oyun 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde… Oyunda; A. Gökmen Altuğ, Mehmet Avdan, Yalçın Avşar, Metin Çoban, Rahmi Elhan, Kutay Kırşehirlioğlu, Gün Koper, Enes Mazak, Nihat Alpteki, Serdar Orçin, Ahmet Özarslan, Erkan Akkoyunlu, Burteçin Zoga yer alıyor.
TERZİ
Slawomir Mrozek’in yazdığı Neşe Taluy Yüce’nin çevirdiği Ragıp Yavuz’un yönettiği Terzi oyununda, ülkesi işgal edilen Ekselans, kendisine hâlâ yeni giysiler diktirip topluma içi boş modeller önermeye çalışırken Barbarlar kapıya dayanmıştır. İşgalcilerin lideri Tozluk, çürümüş olan bu siste¬mi ortadan kaldırıp yeni bir düzen getireceğine inanır. Ancak yeni sistemin nasıl şekilleneceğinin cevabı sürekli yeni biçimler öneren Terzi’dedir. Çağdaş Polonya Tiyatrosu’nun en tanınmış yazarla¬rından olan Slawomir Mrozek, bu oyunuyla kültürel değişim noktalarında sınanan insanın dramını aktarıyor. Oyunda; Ahmet Saraçoğlu, Ergun Üğlü, Gülce Çakır, Emre Karaoğlu, Çimen Turunçoğlu Baturalp, Can Başak, Emrah Derviş Soylu, Can Tarakçı yer alıyor. Oyun, 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde…
LYSISTRATA “KADINLAR DA SAVAŞIRSA”
Lysistrata “Kadınlar da Savaşırsa” ilk kez 2012-2013 sezonu sonunda Makedonya’da “Uluslararası Stobi Antik Drama Festivali”nde seyirci karşısına çıktı ve orada En İyi Kadın Oyuncu (Nazan Yatgın Palabıyık), Sahne Görsel Efekt Tasarımı (Kemal Kocatürk, Sırrı Topraktepe) ödüllerine layık görüldü. Aristophanes’in yazdığı Kemal Kocatürk’ün yönettiği Lysistrata “Kadınlar da Savaşırsa” “savaş” ve “kadının toplumdaki yeri” temalarını işliyor. Oyunda savaşlardan bıkıp usanan kadınların eşlerini kaybetmemek ve daha güzel bir gelecek için Antik Atina’daki yönetim merkezi Akropolis’i işgal etmeleri ve erkeklerin savaşa katılmaları durumunda kadınlıklarını öne çıkarmaları anlatılıyor. Oyunda; Berrin Akdeniz, Hülya Arslan, Murat Bavli, Demet Bozyaka, Ayşen Çetiner, Gökhan Eğilmezbaş, Bensu Orhunöz, Çağrı Ö. Hün, Irmak Örnek, Selçuk Soğukçay, İbrahim Ulutaş, Nazan Yatgın Palabıyık, Çağlar Yiğitoğulları, Okan Patırer rol alıyor. Oyun, 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde…
HIDRELLEZ
Hıdrellez, Meriç nehri kıyısında yaşayan coşkulu “Romanlar”dan hüzünlü bir aşk öyküsü… Firuze Engin’in yazdığı Ali Yaylı’nın yönettiği “Hıdrellez”, ruhu ne kadar özgür olursa olsun, sevdiğinin gönlünde tutuklu kalan genç bir kızın çaresizliğini ve yalnızlığını konu alırken, bir dönemin siyasi acılarına da tanıklık ediyor. Firuze Engin’in yazdığı, Ali Yaylı’nın yönettiği oyun, 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde… Oyunda; Melahat Abbasova, Engin Akpınar, Melike Altınbaran, Ceysu Aygen, Şenay Bağ, Radife Baltaoğlu, Vildan Türkbaş, Esra Ülger, Gürol Güngör, Fahri Kıncır, Elçin Atamgüç, Emrah Can Yaylı, Elyasa Çağlar Evkaya, Ozan Tura, Merve Keleş, Özgür Dağ, Hüsnü Demiralay yer alıyor.
ÇOCUK OYUNLARI
BALON (7+ Yaş)
Şehir Tiyatroları’nın yeni çocuk oyunu Balon, dünden bugüne sosyal hayatın siyahlarını ve beyazlarını bir balon metaforu ile seyirciye ulaştırıyor. Özellikle büyükşehirlerde sosyokültürel çeşitliliğin; bir mahalle ölçeğinde değerlendirildiğinde, yediden yetmişe yozlaşma sorunu ile karşı karşıya kalındığını apaçık görüyoruz. Güzelliklerin gittikçe azaldığı mahalle hayatında, kötülüklerin ortaya çıkması, sorunların kartopu gibi büyümesi ve bununla beraber çözümsüz bir hal almasına sebep oluyor. Balonunu kötülükle şişiren Savaş için, hikâyemizin yaşandığı mahalle aranıp da bulunmayacak bir yer. Savaş, çocukların ve yetişkinlerin olumsuz davranışlarının hakim olduğu bu mahallede kendini çok mutlu hisseder. Balon adeta mahallenin nabzını ölçer, ne vakit kötülükler artıp, olumsuz durumlar meydana gelse, balon daha da büyür. Bir saatli bombanın patlamaya yaklaşması gibi balon da, her olumsuzlukta biraz daha büyür. Mahalledeki çocuklar oyunlarını doğru oynadıklarını ve çevrelerine zarar vermeden kimseyi üzmediklerini düşünürler. Yetişkinlerin çekişmeleri her geçen gün artar. Mahalle bakımsız bir hal alır. Ve bir gün mahalleye Savaş gelir… Murat Karahüseyinoğlu’nun yazdığı Murat Ozan’ın yönettiği oyun, 5 Nisan 2015 tarihinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde… Oyunda, Arda Alpkıray, Tuğçe Açıkgöz, Berk Samur, Müge Çiçek, Nagehan Erbaşı, Hüseyin Kefeli, Çağlar, Polat, Eylül Soğukçay, Doğan Şirin, Nazan Yatgın rol alıyor.
PİTİ (3+ Yaş)
Okan Karaca’nın yazıp yönettiği Piti oyununda, annesini kaybetmiş bir kaz yavrusu olan Piti, daha yumurtadayken üç kardeşin bahçesine yuvarlanır. Yumurta çatlar, içinden Piti çıkar. Üç kardeş Piti’yi çok severler ve ona annesini bulması için yardım etmeye karar verirler. Fakat Muhteşem Kurt peşinde olduğu uçurtmayı ele geçirebilmek için Piti’yi kaçırır. Oyunda; Şenay Bağ, Pınar Aygün, Engin Akpınar, Okan Karaca, Ceren Hacımuratoğlu rol alıyor. Oyun, 5 Nisan 2015 tarihinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde…
ALAADDİN’İN SİHİRLİ LAMBASI (6+ Yaş)
Alaaddin, iyi niyetli, sevgi dolu, müziği çok seven bir gençtir. Rüyalarında gördüğü prensesle evlenmektir hayali. Ama bir türlü iş bulamaz kendine. Bir gün çok uzaklardan, şarkılarını dinleyen güzeller güzeli prensesle karşılaşır ve birbirlerine aşık olurlar. Kral'ın kötü yürekli veziri ise sihirli lambanın Alaaddin'in evinde olduğunu öğrenmiştir. Bakalım Alaaddin cin'inde yardımıyla önüne çıkan zorlukları aşabilecek mi? Turgay Yıldız’ın yazıp Özgür Atkın’ın yönettiği oyunda Ceysu Aygen, Serkan Bacak, İbrahim Can, Hamit Erentürk, Samet Hafızoğlu, Cihan Kurtaran, Nilay Yazıcıoğlu rol alıyor. Oyun; 5 Nisan 2015 tarihinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde…
HARİKALAR MUTFAĞI (7 + Yaş)
Haluk Işık ve Ege Işık’ın yazdığı Uğur Arda Aydın’ın yönettiği Harikalar Mutfağı’nda Papatya Sokağı'nda lokantaları olan iki aşçı Gümüşkepçe ve Kırıkçatal'ın yemek pişirme macerası anlatılıyor. Oyunun önemli kahramanları, kedi Yorgunpençe, fare Kazmadiş ve bayan Gülücük’tür. Oyunda ustalığın, bir işi yaparken gösterilen özen, sevgi ve dikkatle ortaya çıkabileceği düşüncesi işleniyor. Özgür Dereli, Ertan Kılıç, Güzin Alkan, Gözde İpek Köse, Nilay Bağ’ın rol aldığı oyun; 5 Nisan 2015 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde…
ÜZGÜN AĞAÇLAR ÜLKESİ (5+ Yaş)
Gökçe Yaşar’ın yazıp, Yeşim Koçak ve Selin Türkmen’in yönettiği Üzgün Ağaçlar Ülkesi’nde tüm ağaçlar artık kocaman meyveler vermektedir. Kral da, yemeğe düşkün Kraliçe de bu işten pek memnundur. Ama Büyücü’nün daha büyük meyveler yetiştirmek için hazırladığı iksirler, aslında bütün ağaçları hasta etmekte, kurutmaktadır. Prenses, ne yapsa da Kral babasına bunu anlatmayı başaramaz. Günün birinde Kraliçe de Prenses de iksirli meyvelerden yiyerek uykuya dalar. Şimdi Kral çok sevdiği kızı ve Kraliçe’sini uyandıracak bir çare bulmak zorundadır. Can Alibeyoğlu, Gülşah Bayar, Melisa Demirhan, Zeynep Ceren Gedikali, Buğra Can Ildırışık, Emre Karaoğlu ve Can Tarakçı’nın rol aldığı oyun; 5 Nisan 2015 tarihinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde…
ISLIK SEVER MAX (5+ Yaş)
Bir çocuk düşünün, ailesi onunla oyun oynamıyor. Koşması, resim yapması, ses çıkarması yasak. Herkesin hor gördüğü, kimsenin anlamadığı bu çocuğun hayatında bir gün bir mucize gerçekleşir. Diş boşluğundan çıkan muazzam bir ıslık, küçük Maximillian hayatında bir dönüm noktası olacaktır. Volker Ludwig ve Carsten Krüger’in yazdığı Kubilay Penbeklioğlu’nun yönettiği oyunda; Emrah Can Yaylı, Zeynep Çelik Küreş / Ceylan Çete, İrem Erkaya, Nurdan Kalınağa, Ozan Tura, Özgür Dağ, Tankut Yıldız rol alıyor. Oyun, 5 Nisan 2015 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde…
BİSKÜVİ ADAM (5+ Yaş)
Büyük evin saati Guguk Bey'in ansızın kısılan sesi, ev sahipleri tarafından onu çöpe atılma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Ama mutfaktaki arkadaşları Tuz, Biber, sonradan aralarına katılacak olan Poşet Çay ve en çok da fırından yeni çıkmış Bisküvi Adam'ın yardımıyla bunun üstesinden hep birlikte geleceklerdir. Bisküvi Adam'ın Fare ile mücadelesi de Rutin hayatlarına yeni bir tempo getirir. Bir evin mutfağında, herkes uyuduktan sonra kurulan yepyeni bir dünyanın oyunu Bisküvi adam, mücadele, ön yargı, yardımlaşma ve her şeye rağmen birlikte yaşama kavramlarını eğlenceli bir dille anlatırken; çocukların hayal dünyasını renkli kılan neşeli sahneler de içeriyor. David Wood’s’un yazıp Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Nazif Uğur Tan, Müslüm Köse, Damla Cangül, Esen Koçer, Gülsün Odabaş, Ada Alize Ertem rol alıyor. Oyun, 5 Nisan 2015 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde…
BİR GÜN AYAKKABIMIN TEKİ (3–6 Yaş)
Rengarenk bir mutfak… Ama her yer çok dağınık… Oyuncu mutfağı toplamaktan sıkılıp gitmeye karar verir ama ayakkabısının tekini bir türlü bulamaz. O da ne, önce ayakkabısının diğer teki, sonra mutfaktaki her şey konuşmaya başlar. Kayıp ayakkabı, Kaptan Cook’u aramaya gitmiştir ve kim bilir başından ne maceralar geçmektedir… Derya Yıldırım’ın yazdığı, Özgür Kaymak Tanık’ın yönettiği oyunda Derya Yıldırım/Derya Çetinel rol aldığı oyun, 2 Nisan 2015 tarihinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde…
KEDİ İLE PALYAÇO (3+ Yaş)
Erhan Özçelik’in yazıp yönettiği Kedi ile Palyaço’da dostluğun önemi kedisini kaybeden bir palyaço ile sahibini arayan bir kedinin eğlenceli ilişkileri ekseninde aktarılıyor. Oyunda; Pınar Demiral, Okan Patırer rol alıyor. Oyun, 2 Nisan 2015 tarihinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde…
İyi seyirler…