Sayıştay, kamu idarelerinin mülkiyetinde ve/veya tasarrufunda bulunan bazı taşınmazların kiraya verilmesinde yasalara ve mevzuata aykırılıklar buldu. Taşınmazların bir kısmının kira bedellerinin günün emsal ve rayiç bedellerine nispeten düşük kaldığı, bir kısmının kira sözleşmelerinin üzerinden uzun süre geçmesine karşın güncellenmediği belirtildi. Sayıştay raporunda, taşınmaz kayıtlarının mevzuat hükümlerine uygun tutulmamasının taşınmazların tespit ve takibini imkansız kıldığı, bu durumun idarelerin varlıklarının tam ve doğru olarak muhasebe kayıtları ile mali tablolara yansıtılmasını engellediği kaydedildi. Sayıştay denetçilerinin kamudaki kira vurgunuyla ilgili tespitleri şöyle:
– Taşınmaz kiralamaları, ihalelerde istekli çıkmadığı gerekçesiyle ihale aşamasından sonra veya ihale işlemine tabi tutulmaksızın Devlet İhale Kanunu hükümlerine aykırı olarak çeşitli adlar altında yapılıyor.
– İlk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi tesisler başka amaçla kullanılamayacağı belirtildiği halde kanuna aykırı olarak kiraya veriliyor.
– Kiraya verilen taşınmazlara ait elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin kiracı tarafından ödenmesi gerekirken kamu tarafından ödeniyor.
– Bazı kamu idareleri tarafından kiraya verilen taşınmazların bir kısmı, kiracı tarafından devir yoluyla tekrar kiraya veriliyor. Bu devirlerde kiracılar yüksek bedeller alarak kira sözleşmelerini devrediyor.
– Bazı kamu idareleri tarafından kiraya verilen taşınmazlar üzerinde kiracı tarafından idareden izin alınmadan sözleşmeye aykırı olarak genişletiliyor ve iş değişikliği yapılıyor.
– Üniversitelere ait bazı taşınmazlar, düzenlemelerin aksine kanunla kurulan dernek ve vakıflar dışında kalan dernek, vakıf ve kooperatiflere ücretsiz olarak kullandırılıyor.
Boğaz’daki kültür merkezi restoran oldu
Sayıştay denetçileri, mülkiyeti Hazine’ye ait olan ve üçüncü kişilere kiralanan gayrimenkullerin, sözleşmeye aykırı kullanılmasına rağmen sözleşmelerin feshedilmediğini de tespit etti.
Beşiktaş sahilinde yer alan ve kültür- sanat merkezi olarak kiralanan bir taşınmazın restorana çevrildiğine dikkat çeken denetçiler, mevzuat ve sözleşmede öngörülen yaptırımların uygulanmadığını belirtti. Amaç dışı kullanım nedeniyle tazminat talelebinde bulunması gerektiğini söyleyen Sayıştay, İstanbul ,Ankara, Antalya başta olmak üzere çok sayıda kentte gerçekleşen bu durum için hiçbir önlem alınmadığını vurguladı.