Kamil ELİBOL/ANKARA
İçişleri Bakanlığı, 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde yaşanan elektrik kesintilerinin 7 Haziran genel seçimlerinde tekrar etmemesi için harekete geçti. Valilere, “Elektrik kesintisi ihtimaline karşı gerekli tedbirleri alın” talimatı verildi. Bu durum, “trafolara yine kedi girecek mi?” sorusunu akla getirdi.
KEDİ ÖNLEMİ!
Tarafsız İçişleri Bakanı Öztürk, 81 İl Valisi’ne seçim güvenliği konusunda genelge gönderdi. Polis ve jandarmadan sonra Sahil Güvenlik timleri de seçim için görevlendirildi. Doğu-güneydoğuda oy pusulalarının “zırhlı” araçlar ile taşınması gündemde. İl/ilçe seçim kurulları ve çevrelerinin aydınlatılması konusunda sıkıntı yaşanmaması için trafolarda “kedi” önlemi alınacak.
İŞTE O ÖNLEMLER
Öztürk genelgede seçim günü alınmasını istediği tedbirleri şöyle sıraladı:
-Sandık alanı dış çevresinde yeteri kadar ihtiyat kuvvet bulundurulacak. Bu kuvvet sandıkların bulunduğu yerlerde meydana gelebilecek olaylara hemen müdahale edebilecek bir mesafede görevlendirilecek.
-Sandık başlarında üniformalı polisler görev yapacak. Sivil personelin üzerinde polis görev yeleği olacak.
ART NİYETLİ KİŞİLER
-Seçimlerin tarafsızlığına gölge düşürülmemesini sağlamak amacıyla, sandık alanına açılan yollar önceden kontrol edilecek. Art niyetli kişi veya grupların toplanmasına ve toplu olarak bir arada bulunmalarına, görevlilere, siyasi parti mensuplarına, adaylara, seçmenlere ve vatandaşlara herhangi bir tehdit, baskı, cebir, şiddet vb. uygulamasına müsaade edilmeyecek.
ŞÜPHELİYE ÖNLEME ARAMASI
-Sandık alanı dış çevresindeki yaya ve motorize devriye ekiplerinin sayısı mümkün olduğunca arttırılacak. Şüpheli görülen şahıslarla ilgili ‘önleme aramaları’ yapılacak. Seçmenlerin güven içerisinde sandık alanına ulaşmaları sağlanacak.
İHBARLARA İVEDİ İŞLEM
-Güvenlik güçlerine intikal eden her türlü ihbar, talep, şikayet, bilgi ve belge anında değerlendirilecek ve ivedi gereği yapılacak.
-Sandık alanı ve çevresinde şüpheli paket konusunda gerekli kontroller yapılacak. Şüpheli paket olması durumunda olay yerine bomba imha ekibi çağrılacak.
SANDIKLARDA EN AZ 3 POLİS
-Her sandık alanında en az 3 personel görevlendirilecek. Sandık alanının hassasiyeti göz önünde bulundurularak personel sayısı arttırılacak.
ZABITA VE ÖZEL GÜVENLİK
-Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri dışında, özel güvenlikçiler ile belediye zabıtaları dahil olmak üzere resmi üniforma ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek.
ERGİN OLMAYAN MÜŞAHİTLER
-Siyasi partiler ve bağımsız adayların sandık
başlarında görevlendirecekleri müşahitlerin kamu hizmetlerinden yasaklı olmayan ve ergin kimselerden olması şarttır. Bu şartları taşımayan müşahitler sandık alanından uzaklaştırılacak.
-Sandık alanında hiç kimse, başkalarının görebileceği şekilde bir siyasi parti ve ya adaya ait rozet, amblem ve ya propaganda maçlı yayınlar taşıyamaz, yazılı, sözlü veya görüntülü propaganda yapamaz.
-Sandık çevresinde, cebir, şiddet veya tehdit kullanarak düzeni bozmaya kalkışanlar sandık çevresinden uzaklaştırılarak gözaltına alınacak.
15 METRE YARIÇAP
-Güvenlik güçleri sandık kurulunun görev yaptığı yer merkez olmak üzere 15 metre yarıçaplı mesafeyi ihlal etmeyecek şekilde en yakın noktada konuşlandırılacak.
-Bir suçun işlenmesi halinde sandık kurulunca hakkında tutanak düzenlenecek kişi polise teslim edilecek ve hakkında gerekli yasal işlem yapılacak.
OY VERMEDE MAKUL SÜRE
-Kapalı oy verme yerinde normal süreden fazla kalan seçmenler kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılır. Bu uyarıya rağmen oy verme yerinden çıkmayan seçmen oradan çıkartılacak.
-Seçmenlerin; cep telefonu, fotoğraf veya video gibi görüntü kaydedici cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesi yasaktır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.
DEVLET BÜYÜKLERİ
-Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, TBMM Başkanımız ve Başbakanımız olmak üzere Bakanlar Kurulu Üyeleri, Siyasi Partilerin Genel Başkanları ile üst düzey askeri ve mülki ekran, Yüksek Mahkeme Başkanları gibi devlet büyükleri ve önemli kişilerin oy kullanacakları binalarda önceden güvenlik tedbirleri alınacak.
OY TORBALARINA KORUMA
-Mühürlü oy torbalarının nakli için tahsis edilen araçlara imkanlar ölçüsünde güvenlik güçlerine ait ekip otoları ile refakat edilecek. Oy torbalarının en az bir personelin nezaretinde ve yol güzergahlarında gerekli güvenlik tedbirleri alınmış olarak İl/İlçe Seçim Kurullarına intikali sağlanacak.
ZIRHLI ARAÇLARLA ÖNLEM
-Güvenlik açısından ‘özellik’ arz eden seçim bölgelerinde oy torbalarının İl/İlçe Seçim Kurullarına intikali sırasında yol güvenliğini sağlamaya yönelik her türlü tedbir alınacak ve gerektiğinde zırhlı araçlardan yararlanılacak.
SAHİL GÜVENLİĞE GÖREV
-Sandık kurulu mühürlü oy torbalarının nakil işlemlerinde jandarma ve sahil güvenlik birimleriyle koordine kuracak. Oy torbalarının güzergahta gerekli tedbirler alınmış olarak güvenli bir şekilde ilgili kurullara intikalleri sağlanacak.
ELEKTRİK KESİNTİLERİ
-İl-İlçe Seçim Kurullarının ve çevresinin aydınlatılması konusunda il/ilçe seçim kurullarıyla işbirliği yapılacak, elektrik kesintisi olabileceği ihtimaline karşı ilgili kurum/kuruluşlarla irtibat halinde olunacak, konuyla ilgili gerekli tedbirler önceden alınacak.
PROTESTOLARA İZİN YOK
-Seçim sonuçlarının kısmen ve ya tamamen belli olmasından sonra bekledikleri sonucu alamayan siyasi partilerin veya seçmenlerin oylama sonucuna gölge düşürüp oylamayı karalamak amacıyla protesto adı altında kasten olay çıkarmaları, beklediği sonucu alan siyasi parti, bağımsız aday veya seçmenlerin ise kutlama adı altında birtakım sevinç gösterilerinde bulunmaları, bu tarz eylemlerde kişi ya da toplulukların aşırı davranışlar sergileme ihtimalleri de göz önünde bulundurularak istenmeyen olayların çıkmasını önlemeye yönelik yeteri kadar personelle her türlü güvenlik tedbiri alınacak. Siyasi parti Genel Merkezleri ve teşkilatları ile diğer hassas yerlerde hazır toplu kuvvet bulundurulacak.