Demirel, 90. yaş gününde şarkı ve türkülere de eşlik etmişti. O güne tanıklık eden Saygı Öztürk dün gece gördüğü rüyayı da anlattı.
Saygı ÖZTÜRK/ANKARASüleyman Demire, 1 Kasım’da 90 yaşına girdi. O gün yapılacak doğum günü kutlaması, Isparta’nın Yalvaç ilçesinde 17 vatandaşımızın trafik kazasında ölmesi, Ermenek’teki maden kazası nedeniyle ertelenmişti. 9 Kasım’da gerçekleştirilen doğum günü kutlamasında bir dönemin önde gelen bakanları, milletvekilleri, bürokratları ve iş adamlarından bazıları davette bir araya geldi. Arkadaşlarıyla son derece neşeli bir gece geçiren Demirel, şarkı ve türkülere de eşlik etti.
AKP’den sadece Köksal Toptan’ın katıldığı doğum gününe, dönemin CHP Milletvekilleri Prof.Dr. Mehmet Haberal, Turan Tayan, Sinan Aygün, Ali Haydar Öner, eski bakan ve milletvekillerinden Nahit Menteşe, İsmet Sezgin, Esat Kıratlıoğlu, Ali Naili Erdem, Yıldırım Avcı, Cavit Çağlar, Vefa Tanır, Nevzat Ercan, Yaşar Topçu, Ufuk Söylemez, Nurhan Tekinel, Baki Tuğ, Edip Safter Gaydalı, Mahmut Nedim Bilgiç, Fethi Akkoç, Şamil Ayrım, Adnan Türkoğlu, Nejat Resuloğlu, İlhan Kesici, Mehmet Dülger, Hayri Doğan, Latif Sakıcı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda eski milletvekili katıldı.
Demirel döneminin gözde bürokratları Fahri Öztürk, Yılmaz Ergun, Kemal Önal, Ertuğrul Dokuzoğlu, Nevzat Saygılıoğlu, vakıf Başkanı Akkan Suver, iş adamlarından Yaşar Coşkun Tuncel, Burhanettin Kaya, Yaşar Keçeli, Ali Doğan, Eray Kapıcıoğlu, Necati Yağcı, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal da Demirel’in doğum gününde bulundu.
“İcraatımız, sınıfı geçer”
Demirel’in doktoru Aylin Cesur’un organize ettiği doğum günü kutlaması sinevizyon gösterisiyle başladı. Yıllar önce birlikte olduğu ve hepsi genç olan siyaset arkadaşları doğum gününe bu kez çoğu güçlükle yürüyerek geldi. Bu durum, “hey gidi günler hey” denilmesine ve bazılarının da duygulanarak ağlamasına neden oldu.
“90 yaşına insan bir kere giriyor” diyen Demirel’e arkadaşlarının “dalya yap” yani 100 yaşına gelmesini arzuladıklarını söylediklerini belirtti ve şunları ekledi:
“Bu 90 yıl içinde sevinçler, acılar , zorluklar var. Karşılaştığınız zorluklar sizi yıldırmasın. Korkutmasın. Metin olun. O zaman her türlü zorluğun üstesinden gelirsiniz. 90 yılda iyi şeyler yapmışızdır. İcraatlarımızla sınıfı geçeriz. Bugüne kadar hep Allah rızası için çalıştık. Daha çok ömrümüz olsa Cumhuriyet ve insanlığın iyiliğine çalışmaya devam ederiz.”
“Ormancı”yı istediler
Doğum günü için İstanbul’dan davet edilen sanatçı Vildan Demir, yoğun istek üzerine “Ormancı” türküsünü de söyledi. Atatürk Orman çiftliğinin yağmalanmasına nazire olarak bu türkü istenirken, Demirel, şarkıcının “Bir Demet Yasemen”, “Havada bulut yok, bu ne dumandır”, “Ömrümüzün son demi” gibi şarkılarına eşlik etti. Kendi fotoğrafı bulunan doğum günü pastasını kesen, mumları üfleyen Demirel, Isparta’dan sonra arkadaşlarını bir araya toplayıp hasret giderdi.
Büyük buluşma İslamköy’de oldu
Demirel’in bu buluşmasını o günlerde arkadaşları “son buluşma, son görüşme” diye değerlendirdi. Demirel, İslamköy’de adına yaptırılan Külliyenin açılışına yine siyasetteki yıol arkadaşlarını, bürokratları ve gazetecileri davet etti. İslamköy’deki külliyesinin açılışını yaptı. Birlikte o akşam yemek yenildi. İşte o yemekte hep “Bu son buluşma, son görüşme” diyenler oldu.
Demirel, hastaneye kaldırılmadan önce yakın arkadaşlarına “konuşmaya dermanım yok” diyordu. Ama vefalı yol arkadaşları onu hemen her Cuma günü kısa süreli de olsa ziyaret etmeyi sürdürdüler. Siyasi gelişmeleri Demirel onlardan dinledi, arkasından gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eski bürokratları, sanki görevdeymiş gibi alanlarıyla ilgili konularda Demirel’e rapor8lar vermeyi son gününe kadar sürdürdüler…
Rüyamdaki Demirel
Demirel’in sağlık durumu hakkında SÖZCÜ Ankara Bürosu olarak sıkça bilgi almaya çalışıyorduk. Dün gece Süleyman Demirel’li bir rüya gördüm. Rüyamda, Süleyman Demire vefat etmiş, cenaze töreninin yapılacağı yer için bir vatandaş, ısrarla, “Rahmetlinin vasiyeti vardı, bizim evin oradan kaldırılmasını istiyordu” diyordu. Görevlilerle vatandaş sürekli tartışırken, cenazenin bulunduğu tabut sürekli yer değiştiriyordu.
Sabah erken spor için evden ayrıldığımda, kızım telefonla “Baba, Süleyman Demirel vefat etmiş” dediğinde iyice şaşırmıştım…