Kulislerde "İki parti arasındaki anlaşmanın yüzde 90 oranında sağlandığı" konuşuluyor.
Kamil ELİBOL/ANKARA
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın TBMM Başkanı seçilmesinden sonra AKP-MHP koalisyonunun kurulması yönünde önemli gelişmeler yaşandı. Her iki partiden 4 isim gayri resmi olarak görüşmeleri yürütmekle görevlendirildi. Kulislerde, AKP ve MHP’nin Suriye sınırına dönük olası askeri harekat için “savaş hükümeti” kuracağı iddia edildi.
ÜÇ KIRMIZI ÇİZGİ
Koalisyon için MHP’nin olmazsa olmaz dediği üç “kırmızı çizgisi” yerine getirilecek. AKP tarafından Yüce Divan’a gönderilmeyen eski Bakanlar; Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ile Erdoğan Bayraktar’a yeniden yargı açılacak. AKP, çözüm sürecini revize edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anayasal sınırlar içinde kalacak.
YÜCE DİVAN YOLU
Başbakan Davutoğlu’nun Adalet Bakanı Kenan İpek’e adları 17-25 Aralık’taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna karışan 4 eski Bakan’la ilgili çalışma başlatılması için talimat verdiği ileri sürüldü. Bakanlığın, Çağlayan, Bağış, Güler ve Bayraktar’la ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile MASAK’tan bilgi ve belge istediği bildirildi.
ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Adalet Bakanlığı’nın koalisyon kurulduktan sonra yetkisini kullanarak takipsizlik kararı verilen 4 eski Bakan’la ilgili dava açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat vereceği iddia edildi. Meclis’te de verilecek önerge ile bu isimlerin Yüce Divan da yargılanması için karar alınacağı belirtiliyor.
ÇÖZÜM REVİZE EDİLECEK
Her iki parti de, görüşmelerin yapıldığını inkar etse de Ankara kulislerinde koalisyonun yüzde 90 tamamlandığı konuşuluyor. Suriye’ye NATO destekli olası askeri harekat nedeniyle “çözüm” sürecinin kendiliğinden sona ereceği ve bu konuda MHP’ye “güvence” verildiği iddialar arasında.
KURTULMUŞ SİNYALİNİ VERMİŞTİ
Devlet Bahçeli’nin, “çözüm süreci sona erdirilmeli” şartının bu yolla yerine getirilmesi bekleniyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Çözüm sürecinin ismi değişebilir, şu olabilir, bu olabilir. Süreçte bazı revizyonlar olabilir, yapılabilir, isimlendirmeler değişebilir” diyerek bunun sinyalini vermişti. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay da, “Tabanımız AKP-MHP koalisyonunu istiyor” diyerek CHP’den ziyade MHP ile koalisyon kurmayı istediklerini ima etmişti.
4 İSİM YÜRÜTÜYOR
Son derece “gizli” yürütülen koalisyon görüşmelerinde MHP’nin Genel Merkez ayağını Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, Meclis ayağını ise Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın yürüttüğü iddia edildi. AKP’den ise işin başında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in olduğu bildirildi.
İHSANOĞLU DIŞİŞLERİ BAKANI
Kulislere göre, AKP-MHP koalisyonu kurulduktan sonra Cumhurbaşkanlığı çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun sıkıntılı Suriye süreci nedeniyle Dışişleri Bakanı olarak kabineye gireceği öne sürüldü. İhsanoğlu’nun İslam İşbirliği Teşkilatı eski Genel Sekreteri olmasından dolayı Arap dünyası ile yakın ilişkilerinden faydalanılması amacıyla bu göreve getirilmesinin öngörüldüğü ifade ediliyor.
BAHÇELİ KABİNEDE OLACAK
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de Başbakan Yardımcısı olarak kabinede yer alacağı ve MGK toplantılarına katılacağı öne sürülüyor. Görüşmelerde MHP’ye kaç bakanlık verileceği konusunda henüz anlaşma sağlanamadığı bildirildi.
SARAY GERİ ADIMI
MHP, üç şartının yerine getirilmesinden sonra dördüncü şartı olan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan kaçak Saray’ı boşaltıp 1071 rakımlı Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne geri dönsün” koşulundan esnek davranacak. Anayasal sınırları içine çekilecek olan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak tescil edilen Saray’da oturmasına tepki gösterilmeyecek. Bu mesele zamana bırakılacak.