Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT ve BloombergHT.com’un genel yayın yönetmeni Cüneyt Başaran’ın sorularını yanıtladı. Şimşek, il ekonomileri ve metropollerin ekonomi için çok önemli olduğunu söyledi. Şimşek, “Yazar kasa ve POS reformuyla 11 milyar TL’lik matrah elde ettik” dedi.
“SEÇİM TAAHHÜTLERİNİN ETKİSİ 19.3 MİLYAR TL”
Seçim vaatleri konusudna da değerlendirmede bulunnan Şimşek, “Gençlere yönelik attığımız adımlar populizm kategorisine girmiyor. Muhalefet vaatlerini nasıl finanse edeceğini söyleseydi saygı duyardım. Çiftçiye gübre desteği 1 milyar TL, yem desteği ise 5 milyar TL’ye mal olacak. Seçim taahhütlerinin etkisi 19.3 milyar TL olacak. 7 Haziran öncesi ana muhalefet partisinin vaatleri 150-180 milyar TL maliyetliydi” dedi. Şimşek, “Verdiğimiz vaatler yönetilebilir, yansımaları ise olumlu” dedi.
Katma değeri aza sektörlerde işverenin yükünü aldıklarını kaydeden Şimşek, “İlk defa sektörel olarak rekabet-asgari ücret ilişkisini değerlendireceğiz. OVP’nin ruhuna sahip çıkacağız, mali disiplinle yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“BÜTÇE 17 EKİM’DE”
17 Ekim’de bütçeyi Meclis’e sunacaklarını belirten Bakan Şimşek, “Kesinleşen kalemler dışında deflatör çerçevesinde harcamaları artıracağız. Vaatler bütçe açığına yüzde yarım bile yansımayacak” dedi.
Şimşek, ayrıca, enflasyonla güncellenen maktu vergi hariç herhangi bir vergide artış olmayacağını belirtti.
“EN ÖNEMLİ RİSK SİYASİ BELİRSİZLİK”
En önemli risk faktörünün siyasi belirsizlik olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Türkiye’yi bir adım ileri taşımak çok boyutlu reformlardan geçiyor. Dışarıda hukuk devleti, şeffaflık gibi reformlarda duraklama algısı var. Suriye’de olup bitenler enerjimizin bir kısmını alıyor” dedi.