Güllaç tarifi merak ediliyor. Ramazan deyince akla gelen ilk tatlılardan biri olan güllaç görüntüsünün yanı sıra tadıyla da iştah kabartıyor. Sütlü olduğundan iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek, hazmı kolay ve hafif bir tatlı olan güllaç, Ramazan ayında sıklıkla yapılıyor. Bu tatlı sarayda da bu özelliğiyle çokça tercih edilmiştir. Arif Bilgin’in Osmanlı Saray Mutfağı kitabındaki bilgilere göre, güllaç ilk kez saraya 1489 yılında alındı. Peki, güllaç tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri neler?Ramazan ayı dendiğinde akla ilk gelen lezzetlerden biri de hiç şüphesiz güllaç tatlısı oluyor. Hem hafif hem de lezzetli olan güllaç tatlısının yapımı da bir o kadar kolay. İster misafir sofralarına ister ailecek kurduğunuz iftar sofralarına yapabileceğiniz güllaç tatlısının en pratik tarifini haberimizde derledik. İşte güllaç tatlısının yapımı ve malzeme listesi...NEFİS GÜLLAÇ TATLISI TARİFİ
MALZEMELER
- 12 yaprak güllaç
- 1,5 litre süt
- 2 su bardağı şeker
- Çekilmiş ceviz
- 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
- Üzeri için:
- Toz Antep fıstığı
- Kiraz şekerlemesi
TARİF
- Öncelikle süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz. Bu aşamada sütü çok fazla ısıtmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli olacaktır.
- Daha sonra sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz. Eğer el yakmayacak şekle geldiyse süt hazır durumda demektir.
- Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyuyoruz.
- Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.
- Altı güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 6. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.
- Kalan şekerli sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Burada kullandığınız gül suyunun kozmetik ürünü olmamalıdır.
- Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
- Üzerini isteğe göre toz antep fıstığı, kiraz şekerlemeleri gibi süslerle renklendirerek servis edebilirsiniz.