Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ile yapılan koalisyon görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ilk turuna CHP’den başlamıştı. CHP Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. CHP’nin talebi doğrultusunda genel başkan ve beraberindeki 5 kişilik heyetler şeklinde yapılan görüşme ilk turun ilk görüşmesi olmuştu. Davutoğlu görüşmeye ilişkin yaptığı basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine Kılıçdaroğlu görüşmesinde Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı ile ilgili bir konuşma olmadığını açıkladı.
İşte Davutoğlu’nun konuşmasından satırbaşları…
7 Haziran seçimleri tüm halkımızın için hayırlı olmasını diliyorum. Uzlaşma temelli bir koalisyonun oluşması tablosudur. 7 Haziran’da gerçekleşen balkon konuşmasında birkaç hususu paylaşmıştım. Milli iradeye saygı bunlardn biri. İkincisi bir an dahi Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak için elimizden geleni yapacağız demiştim. Üçüncüsü de “Türkiye’de kimse kaos beklemesin”di. Bugünden itibaren mübarek gün Kadir Gecesi’nde yeni bir aşamaya geçmiş bulunuyoruz. Tüm milletimizin Kadir Gecesi mübarek olsun bu yeni aşama da bütün milletimize hayırlı olsun.
AK Parti olarak Sayın Kılıçdaroğlu ile yaptığımız görüşme öncesinde bir anlamda millete olan vazifemizin bir gereği olarak çok yoğun bir mutfak çalışması yaptık. Bu mutfak çalışmasında muhtemel bir hükümet ortaklığı kurmak için bütün partilerle ilgili hazırlıklar yaptık.
En önemli unsur karşılıklı güvenin temin edilmesidir. Bugün Sayın Kılıçdaroğlu ile yaptığımız görüşmeden bahsetmek gerekirse;
son derece samimi ve dostane bir atmosferde gerçekleşti. Misafirperverliklerinden dolayı arkadaşlarım adına da teşekkür ederim.
Yeni Türkiye sözleşmesi gibi konularda hiçbir detaya girmeden bilgi alışverişinde bulunduk. Biran önce güçlü bir hükümetin kurulmasını arzu ettiğimizi ifade ettim. Hükümetsiz bir dakikaya bile tahammül edilemeyeceğini ilettim. Kendisi de bu çerçevede görüşlerini ilettiler.
BAHÇELİ’YE DE TEKLİF EDECEĞİM
Aynısını Bahçeli’ye teklif edeceğim. Görüşmede karar vereceğiz. Kılıçdaroğlu ile görüşmemden bahsetmek gerekirse, samimi dosthane bir atmosferde geçti. Çok sıcak bir ortamda, ramazanın havasına uygun şekilde karşılıklı görüşlerimizi paylaştık. Merak edilmesi bağlamında söylüyorum, en son Saraybosna ve Bosna ziyaretlerimdeki intibalarımı da paylaştım. Daha sonra usul çerçevesinde, Kılıçdaroğlu’na ve ekibine, bizim onların zikrettiği 14 ilke, benim vurgulamış olduğum 9 temel ilke, seçimlerden iki hafta önce Diyarbakır’da bir TV konuşmasında zikrettiğim hayata geçireceğimiz atacağımız ilk adımlar çerçevesinde 10 temel adım, seçim beyannamesiyle ilgili detaya girmeden bu çerçevede görüşlerimizin karşılıklı olarak malum olduğunu, bir an önce güçlü hükümetin sağlam temellerde güçlü bir hükümetin kurulmasını arzu ettiğimizi ifade ettim. Kendisi de görüşlerini dile getirdiler. Aynı şekilde güven esasına vurgu yaptılar.
ORTAK ANLAYIŞA ULAŞTIK
İlk olarak bir niyet ve karşılıklı anlayış içinde görüşmelerin devam etmesi konusunda ortak anlayışa ulaştığını görüyorum. Bu nihai bir müzakere aşaması değil, ilk temas sonrasında, özellikle yaklaşımları görme çalışmaıs. Aynı usulü sayın bahçeli’ye de teklif edeceğim. Yani bir mutabık kalınmış koalisyon müzakereleri değil bunlar. Bunlar tarafların birbirlerini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler. Bir yanlış anlaşılma varsa bunun giderilmesi, istikşafi, muhtemel bir müzakere zemini varsa o da ikinci turda ortaya çıkabilecek bir durum. Bu temaslarımız arkadaşlarımız arasında devam edecek. İkinci turda nasıl bir yol alabileceğimizi genel başkanlar olarak değerlendireceğiz. Bu sadece CHP’ye değil, MHP’ye de teklif edeceğimiz usuldür.
Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum. bazı farklı düşüncelerimizin de dile getirildiği hususlar vurgulandı. Partilerin bizati varlığı farklı görüşlere dayanır, bugün de siyasetin doğası uzlaşma gerektiriyor.
Siz Bosna dönüşünde demiştiniz ki “Cumhurbaşkanı’nın meşruiyetini tartışmaya açmak koalisyon müzakerelerini sabote etmektir” Bu konu açıldı mı?
Hayır, bu konu ele alınmadı. Dediğim gibi zaten türkiye demokratik kurumları yerleşmiş bir ülkedir. Cumhurbaşkanlığı makamı bir hükümet ortaklığı görüşmelerinin gündemi olacak husus değildir. Bu çerçevede de bu konu açılmadı. Ama anayasa, yapılacak demokratik reformlar vesaire, bunlar da genel ilkeler olarak konuşuldu. Diğer görüşmelerde ele alınacak hususlar, türkiye’deki siyasal ekonomik konular ilkesel olarak ele alındı.
Bu görüşmelere başlamadan önce CHP ve MHP’ye aynı uzaklıktayım demiştiniz. Hala aynı uzaklıkta mısınız? Sabah saatlerinde, 4+1 olarak duyurmuştu, 5+1 oldu. bunun nedenini öğrenebilir miyiz?
1+4 olarak tespit etmiştik, ancak bu sabah CHP tarafından 1+5 olma arzusu ifade edildi. Biz de 5’e çıkardık. Bunda eleştirilecek bir yönü yoktur. İhtiyaca binaen muhataplarımız 5’e çıkardık. Vakai tespit için söylüyorum. Onlar içinde toplantının pratikliği sebebiyle bu hasıl olmuş olabilir.
Şu anda da aynı tutumumuzu sürdürüyoruz. CHP ve MHP ile uzaklığımız, veya yakınlığımız diyelim, yakınlığımız aynı. Eminim yarın sayın Bahçeli’yle görüşmemizde aynı sıcak ortamda geçecektir. Bu ülkeye hizmet ederken birbirimize duyduğumuz saygı millete de güven verecektir.